Alman Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR yayın kuruluşları ile on farklı ülkeden 15 yazıişlerinin ortak araştırmaları sonucunda, birçok devletin on binlerce cep telefonuna sızdığı iddia edildi.
Araştırmaya göre, farklı ülkelerden gizli servis ve emniyet yetkilileri İsrailli NSO Grup’a ait Pegasus adlı casus yazılımla cep telefonu numaraları üzerinden verilere ulaştı.
The Guardian ve The Washington Post gibi gazeteler, büyük bir sızıntının İsrail şirketinin geliştirdiği Pegasus isimli casus yazılımın, satıldıkları hükümetler tarafından, aralarında aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişiyi izlemek için kullanıldığını ortaya çıkardığını aktardı.
Liste; yüzlerce şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, STK çalışanı, sendika yetkilileri ve kabine bakanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil hükümet yetkililerini içeriyor.
Paris merkezli, kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü, Pegasus projesinin bir parçası olarak sızdırılan listeye erişim sağladı ve medya ortaklarıyla erişimi paylaştı.
Pegasus aracılığıyla cep telefonu mesajları, fotoğraflar, e-postalar, arama kayıtları ve mikrofona gizlice ulaşılıyor.
Listede 180’den fazla gazeteci var
Aralarında Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Reuters, Associated Press ve The Economist’teki muhabirler, editörler ve yöneticiler de dahil olmak üzere 180’den fazla gazetecinin listede olduğu kaydedildi.
İddialar reddedildi
NSO, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamalarda, müvekkillerinin faaliyetleri hakkında yapılan “yanlış iddiaları” reddetti, ancak “tüm güvenilir kötüye kullanım iddialarını araştırmaya ve uygun önlemleri almaya devam edeceğini” kaydetti.
Şirket, adı belirtilmeyen 40 ülkede yalnızca askeriye, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarına satış yapıyor ve casus araçlarını kullanmalarına izin vermeden önce müşterilerinin insan hakları kayıtlarını titizlikle incelediğini söylüyor.
Türkiye’den yaklaşık 500 kişi listede
Araştırmaya göre araç yoğunluklu olarak Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kullanıldı.
NSO’dan en fazla veri talep eden ülke Meksika. Bu ülkede çok sayıda resmi kurumun 15 binden fazla numaraya ulaştığı beliritiliyor. Bu rakam Fas’ta ve BAE’de 10 bin.
Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, Pegasus’u listede adı geçen kişilerin telefonlarını hacklemek için kullandıklarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika, BAE ve Dubai hükümetleri yorum davetlerine yanıt vermedi.
Dünya genelinde dört kıtadan en az 45 ülkeden NSO’ya telefon numarası takibi talep edildi. Bu sistemle Türkiye’den yaklaşık 500 civarında telefonun izlendiği belirtiliyor.