Ukraynalı sinemacılardan Cannes’da savaş protestosu

0
447

Ukraynalı sinemacılar, 75. Cannes Film Festivali’nde dün Rusya işgalini protesto etti. 

Maksim Nakonechny’nin Ukrayna’nın Donbas bölgesinde ayrılıkçılarca esir alınan Ukraynalı asker bir kadını konu alan “Kelebek Görüşü” (Butterfly Vision) filminin yapım ekibi kırmızı halıda pankart açtı. 

New York Post gazetesinin aktardığına göre, aralarında yapımcılar Darya Bassel ve Yelizaveta Smit’in de olduğu yapım ekibi Cannes’ın en büyük ikinci salonu olan Salle Debussy’nin önünde bir araya geldi. 

Aynı anda Ukrayna’da hava saldırısı tehlikesini haber veren sirenlerle benzer şekilde sirenler de çalarken ekibin açtığı pankartta İngilizce şu iki cümle yazıyordu: “Ruslar Ukraynalıları öldürüyor. Bu soykırım hakkında konuşmayı incitici ve rahatsız edici mi buluyorsunuz?” 

Film ekibi, aynı zamanda üzerinde “Hassas içerik” yazan dövizler de taşıdı. New York Post, sinemacıların savaşın yanı sıra Rusya sansürünü de protesto ettiğini yazarken, Variety haber sitesi yapımcılardan Darya Bassel’in protesto öncesinde Variety’e konuştuğunu aktardı. 

“Ukrayna’daki savaş başladığından bu yana savaşa ilişkin pek çok görsel, sosyal medyada otomatik olarak hassas veya rahatsız edici içerik olarak gizleniyor” diyen Bassel, uluslararası topluma çağrıda bulunarak “savaşın rahatsız edici gerçeğinden saklanmak yerine Ukrayna’nın karşı karşıya olduğu ızdırap ile yüzleşilmesi gerektiğini” söyledi. 

Bassel, “Bazen insanlar Ukraynalılar öldürülürken [konu hakkında] çok fazla konuşmamayı tercih ediyor” eleştirisinde bulundu. 

Fransa’nın Cannes kentinde 17 Mayıs-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan 75. Cannes Film Festivali’nde 20 Mayıs tarihinde de çıplak bir kadın, vücuduna çizdiği Ukrayna bayrağı ve sürdüğü kırmızı boya ile Ukrayna’daki cinsel saldırıları protesto etmişti. Kadının vücudunda İngilizce “Bize tecavüz etmeyi bırakın” yazıyordu. 

Erkek şiddeti de protesto edildi 

Bu protestodan iki gün sonra, 22 Mayıs’ta Fransa’nın Les Colleuses feminist grubunun 12 üyesi, Fransa’daki erkek şiddetini protesto etti. 

İran’da en az 16 kadını öldüren bir erkeğin hikayesini konu alan “Holy Spider” (Kutsal Örümcek) filminin prömiyeri öncesinde kırmızı halıya gelen 12 kadın, Cannes’ın en son gerçekleştirildiği Temmuz 2021’de bu yana Fransa’da öldürülen 129 kadının adlarının olduğu bir pankart taşıdı. 

“Çiğdem Mater’e Özgürlük” 

Öte yandan, 75. Cannes Film Festivali’nde yarışan Emin Alper’in “Kurak Günler” filminin ekibi de 24 Mayıs’ta katıldıkları etkinlikte, #ÇiğdemMatereÖzgürlük (#FreeÇiğdemMater) yazılı kartlarla basının karşısına çıktı. Mater’e destek mesajı yollayan ekibin bu eylemi, Cannes Film Festivali’nin resmi sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. (Bianet) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz