İnançlar

0
431

Dildaşlarım, isim vererek yazmak asla prensibim değildir. Söyleyeceklerimi ya telefonda ya da birebir karşılaştığımda dile getiririm. Çünkü yazılar, bazen niyet okuma şablonunda pek çok didişmelere neden olmaktadır. Hele bir de Türkiye’nin genelinde yaygın olan niyet okuma var ya, özellikle siyasilerde. Maalesef bu sadece insanlar arasında değil, Tanrı adına da yürütülen beşeri bir hastalıktır. Bir sure ve ayet için, “Bana göre Tanrı şunu demek istedi!” Yani, Tanrı dahil hiç kimse ne demek istediğini anlatamıyor. İşin garibi de sure ve ayetleri kendilerine göre sınıflandırmaları (Örneğin, muhkem, müteşabih vs.).  

Dildaşım, belli oranda dostum ve tanıdık arkadaşım Prof. Dr. Fethi Güngör’ün, “Çerkeslerde, bireysel ve toplumsal değişim” konulu bir söyleşini Facebook’ta okudum. Kısaca senden öğrenmek istiyorum, genele girmeden önce ailenden başla, sen ve ailen veya ben ve ailem ne durumda! Bir özeleştirin olabilir mi? 

Sevgili Fethi kardeşim, Özlem kızımız, 5 yıl Nalçik Üniversitesi’nde Adige Dili ve Edebiyatı okumadı mı? Hem de meccanen. Özele girmek istemiyorum. Bir özeleştiri yapabilir misin? 

Bu arada, tüm Çerkeslere akıl hocalığı yapan diğer dildaşlarıma da aynı soruları yöneltmek istiyorum. Yahu, sen pirüpak mısın? Diaspora Çerkesleri için, ailen ve çocukların için ne yaptın? 

 

Notlar 

1- Ey siyasiler ve yiğit erkekler, başörtüsü meselesine bırakın kadınlar karar versin. Sana ne onların başından, kıçından. Kadında “kıl” haram, erkekte “Sakal-ı Şerif” öyle mi? Erkek egemen baskısına uğrayan kadın, buna razı ise o bir köledir, bir cariyedir veya bir objedir. Yani, kuluçka makinesi değildir. Beni bir anne dünyaya getirdi, tıpkı sizler gibi. Ben annemi bir şahsiyet ve kendi başına karar verebilen biri olarak görmek istiyorum.  

2- Göksel veya görsel inançlar, inanan ile inanılan arasında bir konudur. İzahı, ispatı ve kanıtı yoktur. Tartışmayın. Lütfen, inancımızı bundan daha fazla hırpalamayın. 

3- Bir “İman” kavramı ki tüm din tacirlerinin (siyasiler dahil) sığınağı halinde. Be dostum, “iman” için ölçü nedir? Sen Tanrı’dan “imanlı” yeterlilik belgesi mi aldın ki, herkesin imanını ölçüyorsun?  

4- Arap kabile kültüründe yaşlarına bakmaksızın, o güne göre statü sahibi kimselerin kızlarını birbirine ikram edenlere benzemeyi kabul ediyorsan, yolun açık olsun.  

5- Nasıl bir iman ve ahlak sahibisin ki, çokeşlilikte eşlerin veya senin mideniz bulanmaz mı? Nasıl, bir eşit sevgi? Horoz musunuz?  

6- Bitmeyen bir “Siyonizm” betimlemesidir gidiyor. A benim kıl, çul, takke, tekke ve şalvar dinlim, Siyonizm kim, sen kimsin?  

7- Seni sürü kendisini de çoban sayan bir yönetimde yaşadığını ve o çobanın da senin betimlediğin “Siyon” ile ilişkisini hiç merak etmedin mi?  

8- Senin bu kafa yapının esiri olmuş Şeyh Şamil’lerin şerridir, biz Çerkesleri bugüne düşürenler. Şimdilerde de aynı kafalar, Anavatanda, aynı senaryoyu tezgâhlıyorlar.  

9- 1400 yıl önce bir Arap kabilesi çöl kültürünün yaşamı senin dinin olmuş. Selman-ı Farasi kimdir? Dinimizin de peygamber kabul ettiği Hz. Musa’nın on emrini, bir kez olsun, oku! Sonraki inanç buyrukları bunda olmayan ne getirdiler (ritüeller hariç)? 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz