İzmir’deki ‘Gâvur Mahallesi’ sergisi ziyaretçi rekoru kırıyor

0
324
Ahmet Güneştekin

 Ekim 2021’de Diyarbakır’da açtığı “Hafıza Odası” sergisiyle büyük ses getiren ressam Ahmet Güneştekin’in mübadele ve göç sürecinin tüm izlerini sanatıyla buluşturduğu “Gâvur Mahallesi”, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kasım ayında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda açılmıştı. 

Ziyaretçi rekoru kıran, mübadele ana temasıyla yapılan büyük boyutlu enstalasyonlar ve videolarla heykel çalışmaları kapsayan Gâvur Mahallesi’nin öyküsünü anlatan Ahmet Güneştekin, “Sanatımı götürdüğüm her yer benim mahallem, benim ailemdir. Gâvur Mahallesi’nin İzmir’e gelme öyküsü şöyle: Buraya sıradan bir sergi gelmeyecekti. Çünkü bu coğrafya ülke tarihinin en önemli coğrafyalarından birisiydi. Çünkü bu coğrafya mübadele coğrafyası. Ben bir sanatçı ve zamanın tanığıyım ve her tanıklığı da sanatla aktarmak gibi bir görevim var. Hiç bir zaman taraf olmadım, bağımsız olmayı tercih ettim. Her coğrafya benim için farklı şey ifade ediyor ve hafıza odasında birikiyor. Hafıza odasını en çok dolduran ve iz bırakan da İzmir oldu. İzmir, bir mübadele şehri. Bu yerinden yurdundan edilme meselesi, sadece burada kalmıyor. Eğer ormanları yakıyorsanız o da zorunlu bir göçtür. Oradaki canlılar hayvanlar da göçüyor. Sadece insanın yaşadığı bir göç değildir. Esas olan, ardımızda bıraktıklarımızdır.  

Bu sergi çok zor hazırlanmış bir sergi. Eserleri kendiniz hissedin, o sesleri duyun, o insanların yerlerinden yurtlarından ve köklerinden koparılmalarını duyun. Kökler toprağın içinde kalır, gövde gider. O insanların kökleri hâlâ burada duyuyor. Umarım bu trajedileri hiçbir insanlık coğrafyası yaşamaz” dedi. 

Sergi için her gün rehber eşliğinde turlar düzenleniyor. Hafta içi 09.00-17.30 ve hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen sergi, 5 Mart’a kadar açık… 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz