Seteney Kadın Çalışma Grubu, İstanbul Kafkas Kültür Derneği (İKKD) bünyesinde 2019 yılında çalışmalarına başladı. Alt komisyonlarını kuran grup, sosyal dayanışma ve yardımlaşma, sosyal etkinlikler, Çerkes el sanatları ve eğitim konularında çalışmalarını sürdürüyor ve önümüzdeki dönemlerde de bu alanları çeşitlendirmeyi düşünüyor. İstanbul’da yaşayan kadınlarla iletişimini yaklaşık 300 kişilik bir WhatsApp grubu ve sosyal medya kanalları aracılığı ile sağlayan Seteney Kadın Çalışma Grubu’ndan depremde yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi aldık
–Kube Zeynep Şen İlçin
-Bilindiği üzere 6 Şubat 2023’te, merkez üssü Kahramanmaraş olan, 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde art arda iki depremle karşı karşıya kaldık. Bu depremler beraberinde çevresindeki 11 il, buna bağlı ilçe ve kırsalda ağır yıkım ve tahribata yol açtı.
Federasyonlarımız başta olmak üzere onlara bağlı derneklerimiz ve birçok sivil toplum kuruluşumuz cansiperane şekilde ayni ve nakdi yardımlar yaptı. Deprem felaketiyle ilgili faaliyetlerinizi öğrenmek isteriz, Seteney Kadın Grubu nasıl destek verdi?
-Hemşerilerimizin yoğun yaşadığı bir bölge olması ve burada yaşayan üyelerimizin aileleri, yakınları ve sevdiklerinin kayıplarının olması nedeniyle bizleri de doğrudan ve derinden etkiledi. Bu nedenle deprem sonrasında derneğimizin diğer çalışma grupları ile birlikte hemen çalışmalara başladık. Bölgeden gelen haber ve ihtiyaçlar doğrultusunda kısa sürede bir plan hazırladık. Gelen yardım taleplerini grubumuzda paylaştık. Yardımların toplanması, tasnif edilmesi ve gönderilmesi aşamalarında bütün Seteney kadınları seferber oldu.
-Bu doğal afet insanımızın dayanışma duygusunu, beraberliğini bir kez daha ortaya koydu. Peki, siz toplumumuzun ve insanımızın duyarlılığı hakkında neler söylemek istersiniz?
-Gururla söylüyoruz ki toplumumuz yaşanan bu felakette dayanışmayı en üst düzeyde gösterdi. Olay duyulur duyulmaz tüm grup üyelerinin “Biz ne yapabiliriz” şeklinde samimi desteklerinin gelmesi ve bu dayanışmanın hızlı bir biçimde gerçekleşmesi çok değerliydi.
-Yurtdışında yaşayan Çerkeslerin de katkı istekleri var mı, var ise size gelen talepler ne yönde?
-Gerek anavatandan gerekse yurtdışından hemşerilerimiz KAFFED’e, İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ne ve Seteney Kadın Çalışma Grubu’na ulaşarak, aldıkları bilgiler doğrultusunda ne şekilde destek olabileceklerini ve bu desteklerinin ne şekilde ulaştırılacağını sorarak katkılarını sundular ve sunmaya devam edeceklerini söylediler. Anavatandaki dostlarımız, kapılarının ve gönüllerinin her zaman açık olduğunu belirttiler.
-2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanların onarıma başladıkları ilk alanlardan birinin çocuk parkları olduğunu biliyoruz. Bu gibi doğal afetler insanlarda, özellikle çocuklarda büyük travmalara yol açar. Çocukların bu travmaları aşmasında en büyük rolü kadınlar ve anneler üstlenecektir şüphesiz. Bu açıdan bakarsak bir kadın çalışma grubu olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz? Buna yönelik tespit ve çalışmalarınız neler?
-Şu anda süreç maalesef çok kaotik. Bizim çalışmalarımız iki koldan devam ediyor. Birinci çalışma konumuz, bölgedeki depremzede kadın ve çocuklar. Diğeri, deprem bölgesinden ayrılıp İstanbul’a ve diğer illere geçmek zorunda kalan aileler. İnsanlar evlerini, işlerini, yakınlarını ve ailelerini kaybettiler. Önümüzdeki süreçte ortam biraz daha stabil hale geldiğinde bölgenin ihtiyacına göre başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere birtakım projelerimiz var. Pedagojik materyal desteği, oyun malzemeleri, online eğitimler, ders materyali, psikolojik destek ve rehabilite edici çalışmalar şu anki çalışma konularımızın başlıklarını oluşturuyor. Bölgeden İstanbul’a gelmek durumunda kalan çeşitli yaş gruplarındaki öğrenci kardeşlerimiz ve çocuklarımız ile ilgili aynı konularda çalışmalarımız olacak.
Yine İKKD Seteney Kadın Çalışma Grubu olarak depremden etkilenen burs destekli üniversite öğrencilerimizin burs miktarlarını artırmaya karar verdik. Çalışmalarımızda diğer derneklerimizin kadın kolları ve farklı STK’lar ile işbirliği yapmayı arzu ediyoruz.
-Deprem bölgesinden izlenimleriniz ve vurgulamak istedikleriniz neler?
-Bölgedeki durumu ve gelişmeleri, sürecin başından beri gerek KAFFED gerekse İstanbul Kafkas Kültür Derneği yönetimi aracılığı ile aldığımız bilgiler doğrultusunda takip etmekteyiz. Şu anda bölgede hızlı bir tahliye süreci var ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki hemşerilerimiz kendilerine yeni bir yaşam kurma gayreti içindeler. Süreci takip ediyoruz.
-Toplumumuzdan ve özellikle kadınlarımızdan beklentileriniz neler?
-Toplum hafızasının nesilden nesile aktarılmasında ve kültürün devam ettirilmesi konusunda kadınlarımızın rolünün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kültürün en önemli unsurlarından biri olan anadilin kullanılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda daha fazla çaba sarf etmelerini istiyoruz. Kadınlarımızın gerek derneklerimizde gerekse farklı STK’larda etkin rol almalarını bekliyoruz.
-Seteney Kadın Çalışma Grubu’nun geleceğe yönelik vizyonu nelerdir? Neler yapmayı planlıyorsunuz?
-Kimlik bilincine sahip, toplumumuzun sorunları ile ilgili farkındalığı yüksek, okuyan, öğrenen ve bilgi paylaşan, iletişime açık, problem çözme odaklı ve gerektiğinde sorumluluk almaktan kaçmayan, güçlü bir kadın organizasyonu olmak istiyoruz.
Şu an devam eden çalışmalarımıza birkaç örnek verecek olursak; kadim Çerkes el sanatlarını unutulmadan gelecek nesillere öğretmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eğitime cok önem verdiğimizden bahsetmiştik. Seteney Kadın Çalışma Grubu üyelerinin de katkısıyla 73 üniversite öğrencimize burs desteği sağlıyoruz. Derneğimizde anadilimizde konuşma gruplarımız var.
Seteney Kadın Çalışma Grubu, toplumumuz yararına çeşitli alanlarda proje üretebilecek ve uygulayabilecek potansiyele sahip üyelerden oluşmaktadır. Biz bu potansiyeli ortaya çıkararak çalışma alanlarını çeşitlendirmek ve genişletmek istiyoruz.
-Vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.