Çerkesler hak mücadelesinde Yeşil Sol Parti adayı Metin Kılıç’tan umutlu

0
624

Türkiye’nin yakın dönemdeki siyasal tarihinde köklü bir değişime zemin hazırlayacak olan Mayıs’2023 seçimlerinde, milletvekili adaylarının yarışı gittikçe hız kazanıyor.

Çerkes kimliğiyle ön plana çıkan Metin Kılıç da bu adaylardan biri olarak, seçim bölgesi Ankara’da yaptığı başarılı propaganda çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Ankara 3. Bölge adayı olan Metin Kılıç’ı 20 Temmuz 2015’te Suruç katliamında kaybettiği eşi Ferdane ve oğlu Nartan’ın ardından başladığı adalet arayışıyla tanımıştık. Daha sonra, siyasete girerek Çerkeslerin ve diğer halkların Meclis’teki temsilcisi olma çabalarıyla adaylık mücadelelerine şahit olduğumuz Kılıç, bugün ise sürekli dillendirdiği Çerkes halkının taleplerini Meclis’e taşıma kararlılığıyla haberimize konu oldu diyebiliriz.

Seçim çalışmalarını izledikçe partisinin ve Çerkeslerin büyük umutlar beslediği Kılıç’ın, aday adayı olmasının ardından 5 Nisan 2023’te demokrathaber.org haber sitesinde yayımlanan ilk mesajı şöyleydi: “Çerkeslerin sorunlarını dile getirmek, onları diğer halklarla ortak mücadelede buluşturmak, siyasette Çerkeslerin de var olduğunu göstermek için aday oluyorum.”

19 Nisan günü kendi bölgesinde faaliyetlere başlayan Çerkes aday, Batıkent Gimsa önünde kendi broşürlerini dağıtarak başladığı çalışmalarına, semt pazarlarında bildiri dağıtımı, bölgedeki seçim bürolarının açılışları, televizyon programları, çeşitli STK ziyaretleri ve ev toplantılarıyla planlanmış yoğun bir programla devam ediyor.

Çalışmalarına partililer ve Çerkes gönüllülerinden oluşan çalışma  grubuyla yapılan planlama toplantısının ardından başlayan Kılıç, 20 Nisan’da Medya Haber TV’de konuk olarak katıldığı Seçim’23 programında, ezilmiş halkların hak mücadelesini Meclis’e taşıyacağını söyledi.

Ardından Ergazi semt pazarında kurulan stantta bildiri dağıtarak esnafla bir süre sohbet etti ve birlikte halay çektiler. Aynı gün sosyal medya hesabından “Bugün yüreğim @SurucAileleri  ile birlikte. Yüreğim, birazdan Kadıköy’de, 33’ler için, Ferdane ve Nartan için adalet talebimizi 93. ayında da yükselten dostlarımızla olacak” tweet’ini paylaşan Kılıç, böylece seçim faaliyetlerine katılırken bir yandan da yıllardır aktif şekilde içinde olduğu davanın faillerinden hesap sormaya devam ediyordu. Nitekim sonrasında Gazete Karınca’ya verdiği demeçte “Meclis’e girersem Suruç davasını  Davutoğlu ile yüz yüze görüşmek istiyorum” dedi.

21 Nisan günü konuyu Artı TV’de katıldığı programa da taşıyan Çerkes aday, “Bu akşam Çerkeslerin hak mücadelesi ve Suruç için adalet mücadelemizi konuşacağız” diyerek başladı sözlerine. Programda Çerkeslerin bir imza kampanyasıyla, TİP’e aynı bölgedeki adayını çekmesini istemeleriyle ilgili soruya ise “Benim bilgim dışında bir çalışma ama ben dışarıdan bir kişi olsaydım, aynı konuda imzamı atardım” şeklinde cevap vermesi dikkat çekiciydi. Kılıç bu söyleşiyle ilgili görüşünü kendi sosyal medya hesabından, “Programda Çerkeslerin mücadele tarihine ve Suruç için adalet mücadelesine değinerek, kendi demokratik cumhuriyetimizi kurana kadar gerçek adaletin sağlanamayacağını vurguladık. Tutuklu SGDF eşbaşkanlarına da selam gönderdik” sözleriyle anlattı.

Metin Kılıç, Ramazan Bayramı’nın ilk günü seçmenlerinin bayramını kendi anadilinde bir mesajla, “Гъид махуэшхуэмкIэ сынывохъуэхъу! ЕтIэнагъэ пIалъэм узыншэу Тхьэм фынигъэс (Bayramınızı kutluyoruz, yeni bayramlara sağlıkla ulaşmanızı diliyoruz) sözleriyle kutladı. Aynı gün Yenikent semtindeki Sincan seçim bürosunun açılışına katıldı. Açılış konuşmasında “Çerkeslerin hakları için, halkların birlikteliği için Meclis’te olacağım” diyen Kılıç, ardından katılımcılarla halay çekti, Çerkes danslarına eşlik etti. Açılıştan sonra Yeşil Sol Parti bölge adayları toplu halde Yenikent’te ev ziyaretleri yaptılar ve kendileriyle ilgili merak edilen soruları cevapladılar. Bu ziyaretlerle ilgili izlenimlerini “Bayram değil dayanışma ziyareti yaptık, her evde hem aileler, hem yeni seçmenlerimiz kazanma umudumuzu büyüttüler” sözleriyle belirten Kılıç ve ekibinin ev ziyaretleri sonraki gün Yenimahalle’de devam etti . Grup Yenimahalle’de seçmenleriyle de bir araya geldi ve Kılıç’ın deyişiyle, halkların sofrasında hem keyifli, hem mücadele dolu sohbetler paylaştılar. Aynı gün Çerkes Derneği’nin bayramlaşma etkinliğinde dernek yöneticileri ve üyeleri ile bir araya gelen Metin Kılıç, burada da Çerkeslerin sorunları, çözüm yolları, Çerkes milletvekili adayları ve partiler hakkında verimli bir sohbet ortamında olmaktan memnuniyetini belirtti.

24 Nisan günü “Horonlar, halaylar ve Çerkes danslarıyla alanlardayız. Buradayız, birlikte değiştireceğiz” söylemiyle Batıkent seçim bürosunun açılışına katılan Kılıç, Ermeni soykırımının yıldönümü olan bu günde “Çerkesler ve Ermeniler yaklaşık 50 yıl arayla soykırıma uğramış iki halk. Bir Çerkes olarak Ermeni halkının acısını derinden hissediyor ve paylaşıyorum” mesajıyla Ermeni halkına taziyede bulunmasının ardından Can TV’nin Gün Ortası programına konuk oldu. Program sunucusunun “Çerkes haklarını parlamentoda nasıl savunmayı düşünüyorsunuz ve Yeşil Sol Parti Çerkeslere ne vaat ediyor, Çerkes halkının talepleri nelerdir” şeklindeki sorularına, “Yeşil Sol Parti yalnızca Çerkeslere değil tüm halklara eşit muamele ve eşit hakları savunuyor, ben de parlamentoda aynı şekilde demokratik haklarımızın dillendirilmesini sağlayacağım” derken, “Ancak demokratik, insan haklarından ve halkların eşitliğinden yana bir devlet yönetimi olduğunda taleplerimiz karşılık bulacaktır. Bunun için seçmenlerimiz mutlaka sandığa gitmeli ve oy kullanmalı, oy kullandıktan sonra da kendi oyuna sahip çıkmalı, sandık güvenliğini sağlamak için orada olmalıdır” şeklinde konuştu. Kılıç ayrıca “Çerkeslerin anadilde eğitim ve Çerkes TV kanalı, Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın Rusya tarafından tanınması, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının Türkiye tarafından tanınması, çifte vatandaşlık imkânı sağlanması, Çerkeslerin anavatanlarına direkt seyahat hakkı” gibi taleplerinin olduğunu, bugüne kadar çeşitli girişimlerine rağmen bu sorunların çözülmediğini de belirtti. Kılıç, ertesi gün katıldığı Solfasol TV’nin “Ankara’nın Seçimi” programında Veli Saçılık ile Mehmet Onur Yılmaz’ın sorularını cevaplarken de benzer konular konuşuldu.

26 Nisan Çarşamba günü Yeşil Sol Parti eşsözcülerinden Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın Batıkent seçim bürosunu ziyareti ve Ankara milletvekili adaylarıyla yaptığı halk buluşması, Metin Kılıç, diğer bölge adayları ve seçmenlerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Gün içinde HDP’nin tutuklu eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’tan gelen “Demokrasi, barış ve eşitlik mücadelesinin emektarı, Çerkes halkının yiğit evladı Metin Kılıç Meclis’te olmazsa büyük eksiklik olacak çünkü birlikteysek güçlüyüz” mesajının ise sevinçle karşılandığı görüldü.

Ardından, bir dönem kendisinin de başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Kafkas Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret eden Kılıç ve beraberindeki Çerkes gönüllülerden oluşan grup, federasyon yönetim kurulu üyeleriyle seçim sürecini, yapılanları, yapılabilecekleri konuştular, Çerkeslerin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Akşam saatlerinde Cem TV’de “Not Defteri” programına katılan Kılıç, seçim çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Sonraki gün gündemde Sincan Serhatlılar Derneği ile Ağrı Patnos Suluca Köyü Derneği ziyaretleri vardı. Sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyaret sırasında, bölgenin 1. sıra adayı olarak halkların eşitliği, hak ve adalet mücadelesi için göreve talip olduğunu söyleyen Kılıç, dernek üyelerinin destek sözleriyle ayrıldı.

Kılıç, Ankara’da yapılan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı yürüyüşüne kalabalık bir Çerkes gönüllü seçmen eşliğinde katıldıklarını bildirdi. Aynı gün Çerkes sanatçı ve aydınlarıyla bir tanışma ve sohbet toplantısında bir araya geldiklerini belirten Kılıç, seçmenlerin şu ana kadar kendilerine verdikleri moral ve motivasyon ile bugüne kadar yaptıkları seçim faaliyetlerine tüm hızıyla devam edeceklerini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz