Depremin 100. gününde Hatay’da anma yürüyüşü

0
155

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 100. gününde Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’nde bir araya gelen depremzedeler kaybettikleri yakınlarını andı.

17 Mayıs’ta “Umut ile sevda ile düş ile geleceğimizi yeniden inşa edeceğiz/Ma rıhna nıhna hon” pankartı açan Harbiyeliler, Semihe-Mehmet Karaali Ortaokulu önünde buluşup Harbiye’de yıkımın büyük olduğu “Dükkan Abbut” bölgesine yürüdü.

Yürüyüşte “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” ve Arapça “Gitmedik, buradayız” (Me rıhna nıhna hon) sloganları atıldı.

“Halkların birlikte, kardeşçe yaşadığı kadim şehir Antakya’yı terk etmedik, terk etmeyeceğiz” denilen ve “Harbiye Halkı” adına yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler 100 gündür sağlıklı, güvenli barınma hakkından yoksunuz. 100 gündür annelerimizin yaşam yükü katbekat arttı.

100 gündür bebekler, hamileler, engelliler, özel bakıma muhtaç yaşlılarımız sağlıksız, güvensiz bir ortamda yaşam mücadelesi veriyor. 100 gündür insanlarımız temel sağlık haklarına erişemiyor. 100 gündür temiz suya erişemiyoruz. 100 gündür molozlar yaşam alanlarımıza dökülüyor, doğamız katlediliyor. 100 gündür enkazların altından canlarımızın cansız bedenleri çıkarılıyor ama hâlâ enkazlar kaldırılmadı. 100 gündür kamyon terörü artarak devam ediyor. Ve sayamadığımız birçok sorun, 100 gündür devam ediyor.

Buradan herkese sesleniyoruz. İnsanlığın kadim şehri Antakya’yı görmezden gelmenize, yok saymanıza rağmen terk etmeyeceğiz! Biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz! Halklarımızın temel insani yaşamsal sorunlarını çözemiyorsanız, siz gidin!

Sözümüz herkese… Yerel yönetimlerden hükümete, bizleri seçimden seçime hatırlayan bütün siyasi partilere… Biz, hiç kimsenin oy üzerinden hesap yapacağı insanlar değiliz. Yaşamsal sorunlarımızı çözemiyorsanız Harbiye, Samandağ, Armutlu, Antakya, Defne halkı olarak birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyüterek çözmesini biliriz

Bu şehri yeniden inşa edeceğiz. Yeniden inşa sürecinde hiç kimse yokmuşuz gibi davranmasın.

Bizleri ilk günlerden beri yalnız bırakmayan, sesimizi sesi, çığlığımızı çığlığı, acımızı acısı, umudumuzu umudu yapan dostlarımızla, demokratik kitle örgütlerimizle, yüreği insanlıktan yana atan herkesle ve de en önemlisi kendi öz gücümüzle çözeriz.

Depremde yitirdiğimiz bütün canlarımızın önünde saygı ve özlemle eğiliyoruz. Anıları bizlere bu zor süreçte ışık olsun. Yıldızlar yoldaşları olsun.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz