‘Büyük Emekli Mitingi’
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından düzenlenen “Büyük Emekli Mitingi” için 10 Aralık’ta Ankara Anıtpark’ta bir araya gelen emekliler, “Emeklilikte ayrımcılığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe son” dedi.
İnsan haklarına dair 25 belgesel
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, 7 Aralık’ta İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde başlatıldı. Bu yılki teması “İşkence ve kötü muamele yasağı” olarak belirlenen festival kapsamında, 10-17 Aralık arasında çevrimiçi formatta ücretsiz gösterime sunulan belgesel filmler, daha sonra Diyarbakır ve Van’da izleyiciyle buluştu.
Festival programında, farklı insan hakları sorunlarına değişik bakış açılarıyla objektif tutan; 12’si Türkiye’den, toplam 25 seçme belgesel film yer aldı.
Hataylı depremzedelerden basın açıklaması
Hatay Depremzede Derneği öncülüğünde 6 Aralık’ta Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen depremzedeler, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremin üzerinden geçen 10 ayda yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini anlattıkları bir basın açıklaması düzenledi.
Yaşanan büyük yıkıma rağmen Hatay’ın neden Özel Afet Bölgesi ilan edilmediği sorulan açıklamada, “İvedilikle kentimizin Özel Afet Bölgesi ilan edilmesini ve deprem bölgesi için merkezi bütçeden maddi destek sağlanmasını istiyoruz” denildi.
Ezilenlerin, sömürülenlerin, direnenlerin öyküleri
Her yıl 1 Mayıs’ta yola çıkarak çeşitli illerde izleyicilerle buluşan işçi filmleri Antalya’da gösterildi.
18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya ayağı 16 Aralık’ta düzenlenen galayla başladı. 10 gün süren festivalde, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den ezilenlerin, sömürülenlerin, direnenlerin öykülerini anlatan 100’e yakın uzun ve kısa filmlerle belgeseller seyirciyle buluştu.
AYM’nin Can Atalay hakkındaki ‘hak ihlali’ kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ikinci kez verilen “hak ihlali” kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Atalay’ın hakkının ihlal edildiğine hükmedilirken, ceza infazının durdurulması istendi. Açıklamada kullanılan “AYM bireysel başvuru yoluyla bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine karar verdiğinde herhangi bir mercinin bu kararın anayasaya veya kanuna uygun olup olmadığını inceleme ve denetleme yetkisi bulunmamaktadır” ifadeleri dikkati çekti.
Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti açıkladı. Yeni asgari ücret, 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi.
AKP’nin 21 yıllık iktidarı döneminde, asgari ücretin karşılığı 6,4 çeyrek altından 3,4 çeyrek altına düştü.