Yenikapı’da 4 gün boyunca Kafkas rüzgârı esecek

0
214

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kafkasyalı sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile düzenlenen “Kafkas Kültür Buluşmaları” 29 Şubat-3 Mart tarihleri arasında Yenikapı’da gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eylül 2023’ten itibaren Anadolu’nun farklı kültürel renklerine sahip illerini ağırladığı Yenikapı Etkinlik Alanı bu kez “Kafkas Kültür Buluşmaları”na hazırlanıyor.

 

Tarihi Kafkas buluşması

Bu yıl ilkinin yapılacağı “Kafkas Kültür Buluşmaları”nda Adige, Abhaz, Çeçen, İnguş, Oset, Dağıstanlı, Karaçay-Malkar, Gürcü ve Laz topluluklardan 27 sivil toplum kuruluşu ilk kez bir araya gelecek. Etkinlik programını kurum temsilcilerinin oluşturduğu bu tarihi buluşmada konserlerden dans gösterilerine, atölyelerden filmlere, söyleşilerden geleneksel kıyafet defilesine pek çok kültürel performans İstanbulluların beğenisine sunulacak.

 

Kafkas müziği ve dansı başrolde

Pek çok sanatçıyı konuk etmiş Yenikapı Etkinlik Alanı baharın ilk günlerinde bu defa birbirinden değerli Kafkas müzisyenlerini ağırlayacak. Kendine özgü ezgi ve enstrümanları ile ünlü Kafkas coğrafyasının müziklerini temsilen Ragon, Lado Burduli, Berk Özbek, Tlepsh Folk Band, Erol Alkan ve Ekibi, Betül Bilgin ve Müzik Grubu, Apşa Alim, Filiz Yıldırım, Murat Özden ve Ekibi, Deju Gup, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Müzik Grubu, Maze Müzik Grubu, Gürcü Sanat Evi Oda Korosu ile Badin Müzik Grubu sahne alacak.

Kafkas dansçıları da performanslarıyla Kafkas kültürünün renklerini Yenikapı’ya taşıyacak. Kafkas Kültür Derneği Mazenef Halk Dansları Topluluğu, Bars Dans Ekibi, Azar Abhaz Dans Grubu, İstanbul Abhaz Derneği Dans Grubu, Kafkas Akademi Topluluğu ve Nerit Çocuk Grubu katılımcılara Kafkas danslarını tanıma imkânı sağlayacak.

 

Ediz Hun ve Ezel Akay’ın katılımıyla Çerkes sanatı

Kafkas kültürünü her yönüyle tanıtmayı hedefleyen “Kafkas Kültür Buluşmaları”nda Yeşilçam’ın başarılı oyuncularından Ediz Hun, “Türk Sinemasında Çerkes Bir Jön” olarak sosyoekonomik kalkınmada doğa, insan ilişkileri ve sevgi üzerine söyleşecek. Yönetmen Ezel Akay, geçmişten günümüze Kafkas sinemasını anlatacağı söyleşide “Hikâyesi olmayan, unutulmuş olandır!” diyerek hikâye yazmanın inceliklerini ve önemini anlatacak.

 

Geleneksel Çerkes kıyafetlerinin iki büyük ustası Yenikapı’da buluşuyor

2 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek defilede uluslararası ödülleri ile bilinen, Kafkasya’nın moda dünyasındaki iki büyük ustası, Kabardey’den Madina Khatsukova ve Osetya’dan İzolda Gogichaeva’nın tasarımları modaseverlerle buluşacak. Geleneksel Çerkes motiflerine bezenmiş göz alıcı giysilerin sunulduğu defilede müzikler, ünlü kompozitör Timur Kitov ve Osetya’dan müzik grubu Ragon tarafından icra edilecek.

 

Kafkas kültürel mirasına dair sergi ve söyleşiler

Etkinliğin ilgi çekecek yerlerinden biri kuşkusuz sergi alanı olacak. Merkezi Samsun’da bulunan Çerkes Etnografya Müzesi, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı’ unvanı bulunan Şeneser Tokmak ve Esen Bal sergisi de dahil olmak üzere el sanatlarından gündelik yaşamdan objelere, resimlerden heykellere Kafkas kültür ve sanat dünyasından önemli parçalarla dört sergi dört gün boyunca Yenikapı etkinlik alanında ziyaretçilere açık olacak.

Programa Kafkas kültür mirası üzerine akademik çalışmaları olan Doç. Dr. Osman Aytekin, Kafkas coğrafyasının kültürel zenginliğine dair önemli değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca “Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı” unvanına sahip İbrahim Sami Özen ile Faysal Şakuç kültürel miras konusuna ilgi duyanlar için çarpıcı bir sunum gerçekleştirecek. Özen, Kafkas kültür dünyasının dünya mirasına katkısı olan savat süslemeciliği hakkında katılımcılara bilgi verecek.

Şakuç ise Çerkes müziğinin ilk enstrümanı olan şikepşinenin yapım aşamalarını ve tarihsel yolculuğu ile ilgili değerli bilgilerini aktaracak. Güneybatı Kafkas topluluklardan Lazların mitolojilerinden örnekleri İrfan Çağatay söyleşi alanında İstanbullularla paylaşacak.

 

Kafkas mutfağının olmazsa olmazları

Yenikapı Etkinlik Alanı’nın müdavimleri bu defa Kafkas mutfağının özgün lezzetleri ile tanışacak. Kafkas mutfağının en bilinenleri Çerkes tavuğu, Çerkes peyniri, Abhaz peyniri, haluj, velibah ve fıccının yanında, her yerde bulamayacağınız gabın, abısta, şıps, gubate, şelame, ahulçapa, acıka, sızbal, ezme barbunya, Oset peyniri, mejage, pısıhalıve, halvane, kalmuk çayı, begeni, kuşburnu suyu, gilaboru suyu vb. nadir tatların yer alacağı” Kafkas Kültür Buluşmaları”nın etkinliklerine katılım tümüyle ücretsiz olacak.


29 Şubat 2024 Perşembe

15:00 Konser: MURAT ÖZDEN VE EKİBİ
15:30 Söyleşi: OSMANLI ARŞİVLERİNDE GÜRCİSTAN VE GÜRCÜLER, MÜMİN YILDIZTAŞ
16:30 Söyleşi: ÇERKES SÜRGÜNÜ, ANIT BABA – ADNAN ÖZVERİ
17:00 Dans Gösterisi: KAFKAS AKADEMİ
17:30 Protokol Açılışı
17:30 Dans Gösterisi: BARS DANS EKİBİ
18:00 Konser: ALİM APŞA
18:30 Konser: LADO BURDULİ

1 Mart 2024 Cuma

14:00 Film Gösterimi: ÖDÜLLÜ KAFKAS FİLMLERİ
14:30 Konser: BETÜL BİLGİN VE MÜZİK GRUBU
15:30 Film Gösterimi: OSMANLI GÜRCÜLERİ GÖÇ BELGESELİ
16:00 Söyleşi: “KAFKASYA’NIN KÜLTÜREL MİRASI”, DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN
16:30 Söyleşi: ADİGE DİLİ LATİN ALFABESİNİN DİJİTAL ORTAMA AKTARILMASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME-AHMET CEVAT BENK
17:00 Konser: TENOR BERK ÖZBEK
17:30 Konser: EROL ALKAN VE EKİBİ
18:30 Film Gösterimi ve Söyleşi: “BELLEĞİN SESİ” BELGESELİ

2 MART 2024 CUMARTESİ

12:30 Dans Gösterisi: NERİT ÇOCUK GRUBU
13:00 Söyleşi: KAFKAS SÜSLEMECİLİĞİ VE BİR DÜNYA MİRASI: SAVAT SÜSLEMECİLİĞİ, İBRAHİM SAMİ ÖZEN
13:30 Söyleşi: ŞİKEPŞİNE:
ÇERKES MÜZİĞİNİN İLK ENSTRÜMANI, FAYSAL ŞAKUÇ
14:00 Konser: DEJU GUP (KORO)
14:30 Söyleşi: HİKÂYESİ OLMAYAN, UNUTULMUŞ OLANDIR! – EZEL AKAY
15:00 Defile: KAFKAS YÖRESEL KIYAFETLERİ
16:00 Konser: TLEPSH FOLK BAND
16:30 Dans Gösterisi: İSTANBUL ABHAZ DERNEĞİ RİDADE
DANS GRUBU
17:00 Konser: İSTANBUL KAFKAS KÜLTÜR DERNEĞİ MÜZİK GRUBU
17:30 Dans Gösterisi: İSTANBUL KAFKAS KÜLTÜR DERNEĞİ MAZENEF HALK DANSLARI TOPLULUĞU
18:00 Konser: BADİN MÜZİK GRUBU
18:30 Konser: MAZE MÜZİK GRUBU

3 Mart 2024 Pazar

13:00 Dans Gösterisi: AZAR ABHAZ DANS GRUBU
14:00 Söyleşi: LAZ MİTOLOJİSİ, İRFAN ÇAĞATAY
14:30 Atölye: HORON ATÖLYESİ, TEMEL SARAÇ
15:00 Konser: RAGON
15:30 Söyleşi: GELENEKSEL KAFKAS KIYAFETLERİNİN TARİHİ VE GÜNÜMÜZ UYARLAMALARI, SETENAY CENGİZ
16:00 Söyleşi: SOSYOEKONOMİK KALKINMADA DOĞA İNSAN İLİŞKİLERİ VE SEVGİ, EDİZ HUN
17:00 Konser: GÜRCÜ SANAT EVİ ODA KOROSU
18:00 Konser: FİLİZ YILDIRIM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz