‘Tanımak, önlemektir’

0
25

Ermeni Soykırımı’nı 5 Haziran 2007 tarihinde alınan kararla resmen tanıyan ülkelerden olan Şili, 24 Nisan’ı ulusal yas günü ilan etti. Şili Temsilciler Meclisi’nin 1915’in 109. yıldönümünde aldığı karar uyarınca, ülkede 24 Nisan artık her yıl ‘Ermeni Soykırımı Kurbanlarını Anma Ulusal Günü’ olacak.

Karar tasarısı, mart ayında Ermeni Ulusal Konseyi’nin Güney Amerika temsilcileri Hakob Tabakyan ve Aram Muratyan ile Şili-Ermenistan Parlamento Dostluk Grubu’nun başkanı milletvekili Christian Araya tarafından sunulmuştu. Araya, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “109 yıl önce bugün, Ermeni Hristiyan halkının yok edilmesi başladı. Etnik kökenleri ve dinleri nedeniyle sistemli olarak 1,5 milyondan fazla insan öldürüldü. Dönemin liderleri bunu kasıtlı olarak görmezden geldi ve adaletsiz ilgisizlik örtüsü altına sakladılar, bu da günümüze kadar devam eden bir durum.”

Ermenistan’ın Şili Büyükelçisi Hovhannes Virabyan da, Şilili vekillere teşekkür ederek, “Tanımak, önlemektir” açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise karara tepki gösterdi. “Şili Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan karar yok hükmündedir” denen açıklamada, “Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz