Ey Atinalılar, Frigyalılar, Kafkasyalı, Asurlu, Babil, Endülüs, İskandinavyalı, hatta ve hatta Çekyalılar! Herkese bol muhabbetler ve esenlikler dilerim… Selamlar uzar gider, elâlem uzaya giderken biz de kendi yağımızla kavrulur gideriz…
Ağustos ayında memleketin kaderi ya da yangın mevsimi diye addedeceğimiz bir sendrom peyda oldu sanki… Çeşitli noktalarda maalesef orman yangınları hepimizi yürekten incitti… Umarız ki ihmal ya da kasıt yoktur ve bir an önce yanan ağaçların yerine yenileri dikilir…
Bu bir seferberlik de olmalı aslında… Her daim, her koşulda bir ağaç fidanı dikebiliriz, her özel anda ya da her günlük rutinimizde… Böylelikle bu ağaç dikme işini bir gelenekselleştirme felsefesine oturtmalıyız. Senede bir gün değil de her güne bu işi görev bilinciyle yaymalıyız…
Diğer bir taraftan ağustos ayında kültür-sanat adına güzel gelişmeler de oldu memlekette… Geçen ayki yazımda da belirttiğim üzere 2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali 16-17-18 Ağustos 2024 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı Orkestralar Müdürlüğü tarafından düzenlendi. Bizim de Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu olarak katıldığımız bu etkinlik, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti. Festivalin açılış günü olan 16 Ağustos Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda keyifli bir konsere daha imza attık.
Festivalin genel sanat direktörü Kübra Şenyaylar ve İBB Orkestralar Müdürü Ozan Bircan öncülüğünde festival organize edildi ve katılımcı koroların başvuru süreci; Besteci – Prof. Dr. Hasan Uçarsu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Opera Sanatçısı – Doç. Canan Özgür (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi), Koro Şefi – Dr. Öğretim Üyesi Bülent Halvaşi (Marmara Üniversitesi), Koro – Orkestra Şefi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Torlular (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Besteci – Dr. Öğr. Üyesi Turgay Erdener (Maltepe Üniversitesi), Eğitimci – Kültür tarihi araştırmacısı – İncila Bertuğ ve Öğr. Gör. – Handan Tunca’dan (İstanbul Üniversitesi) oluşan seçici kurul tarafından belirli kriterler gözetilerek değerlendirilmişti.
Büyükçekmece İshakoğlu Musiki Derneği, Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu, İTÜ Acapella, Vokal Akademi Pop & Caz Korosu, SANSEV Minikler Korosu, Lazika, Acapella Boğaziçi, MÜZED Muammer Sun Korosu, Choreos, Ruhi Su Dostlar Korosu, We Play Choral, Festival Korosu, İstanbul Voices, Gürcü Sanat Evi Çoksesli Korosu, Voci Contra Tempo, Chromas ve grup 5’ten Sonra festivalde performans sergilediler.
Bu festivalde koroların sahne performansları haricinde bir de atölye çalışmaları yer aldı. Onlardan ilki Masis Aram Gözbek önderliğinde Festival Korosu’ydu… Burada önceden duyurulan eserler sahnelenmek üzere korist başvurularına gidilmişti. Gözbek şefliğinde 3 gün boyunca sıkı çalışmanın ardından festivalin son günü Festival Korosu göz dolduran sahne performansını gerçekleştirdi…
Diğer bir atölye Sofia Gioldasi ve Çiğdem Aytepe ile seminer/atölye çalışmalarıydı. Burada katılımcılar Akdeniz koro müziğinde yeni düzenlemeler ve geleneksel Türk-Yunan halk şarkıları ve dansları başlığı adı altında bir dizi çalışmada bulundular.
Bir diğeri de Stephan Lutermann ile Chereos Metodu üzerine çalışmalardı… Bu atölyede de Chereos korosu şefi, kendi korosu üzerinde yaptığı birtakım çalışmaları ve kendi bakış açısından yola çıkarak bu koronun çalışma prensiplerini aktardı diyebiliriz…
Hepsi doludizgin ve yoğun 3 günü kapsayan, büyük emeklerle hazırlanan, güzel performanslar ve yeni bakış açıları kazandıran önemli deneyimlerdi… Biz de Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu olarak tutkulu ve azimli bir şekilde performansımızı sergiledik, alkışlarımızı aldık ve adımızdan söz ettirdik naçizane… Daha nice festivallere, konserlere, yepyeni projelere…
Güzel ve umutlu yarınlarda sevgiyle, ilgiyle ve bilgiyle görüşebilmek ümidiyle…