Abhazya’da Alabaşa Apsnı Derneği’nin adını duyduğumuzda Yayın Kurulu Üyemiz Zafer Süren’in gazetemizde Nisan 2018’de kaleme aldığı “Alabaşa”* başlıklı yazısında geçen şu atasözünü anımsadık: “Bilge yaşlısı olmayan kimse alabaşasına danışsın.” Adıyla ilgimizi çeken kurumun yönetim kurulu üyesi Hakan Koçu’dan dernekle ilgili bilgi aldık.
-Öncelikle sizi tanıyalım…
-Tokat’ın Erbaa ilçesinin Fındıcak Köyü’nde doğdum. 1994 yılından beri Abhazya’da yaşıyorum. 2003 yılında Abhazya Devlet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun oldum. Tarım ve ticaretle uğraşıyorum. Yaşadığım Gulrıpş bölgesini Abhazya halk meclisinde temsil ediyorum. Evliyim.
-Derneğinizi tanıtır mısınız, ne zaman kuruldu, amacı nedir?
-Derneğimiz iki yıl önce kuruldu. Yerli ve Türkiye’den gelen arkadaşlarımızla Abhazya’nın problemleri üzerine sohbet ederken sık sık resmi bir kurumumuz olsa daha faydalı oluruz fikri ön plana çıkınca, bizim gibi düşünenlerle bir çatı altına toplanarak, yalnızca “-meli, -malı” ile biten cümleler kurmak yerine, ülkemizin kalkınması için gücümüz yettiği kadar taşın altına elimizi koyma fikriyle derneğimizi kurduk.
Derneğimizin yönetim kurulundan bahsetmek istiyorum. Başkanımız Namık Arısta, yönetim kurulu üyelerimiz Ömer Tsızba, Hadi Lakırba, Eliso Sanguliya ve Hakan Koçu.
-Kaç üyeniz var? Üyelik kriterleri neler?
-Resmi üye sayımız 40 kişiye yakın. Abhazya vatandaşı olmaktan başka herhangi bir üyelik şartımız bulunmamaktadır.
-Diasporadan anavatan dönenler ağırlıkta sanırım dernekte, varsa böyle bir ayrım nasıl gelişti?
-Kurucular arasında da üyeler arasında da hiçbir şekilde geri dönüşçü ve yerli ayrımı yapmıyoruz.
-Sizce Abhazya’daki en temel sorunlar neler, nasıl çözülür? Siz ne tür katkılar sunmayı planlıyorsunuz?
-Ülkemiz çok zor şartlarda kurulalı henüz 30 yıl oluyor. Hemen her alanda yapılacak çok iş var. Abhazya yüzölçümünün küçüklüğüne ve nüfusunun azlığına rağmen çok büyük potansiyele sahip bir ülke.
Kanaatimce ülkemizin imkânlarını ve potansiyelini, dışarıdan gelip yerleşen yabancıların değil de diasporadan gelecek soydaşlarımızın kullanmasını sağlamak yapılması gereken işlerin başında geliyor. Henüz yeni kurulmuş bir dernek olarak tabii ki ilk amacımız daha güçlü bir STK haline gelmek. Bugüne kadar devlet dilinin geliştirilmesi ve geri dönüş faaliyetlerine katkıda bulunmaya çalıştık. Abhazya’ya yerleşmek ve iş kurmak için gelenlere/geleceklere bilgi vermeye ve rehberlik etmeye gayret ediyoruz.
*https://jinepsgazetesi.com/2018/04/alabasa/