Örgüt meselesi
Dönüp dolaşıp ÖRGÜT meselesine geliyoruz. Zira geçmişte ve günümüzde yeryüzünde yaşanan toplumsal hareketlerin hepsi güç yarışı ve acımasız mücadele ortamlarında oldu ve olmaya devam ediyor. Tarihte ve günümüzde yaşanan güç yarışının temel şartı da örgütlü olmaktan geçiyor.
Örgütlü azınlıklar, dağınık çoğunlukları yönetir ve kullanırlar. Toplumsal olaylar ve örnekler bu gerçeği gösteriyor. Bu gerçek, yeryüzünde darmadağınık yaşayan Çerkes toplumunu çok ilgilendiriyor. Konuya dair düşünen, fikir ve proje üreten, üretmeye çalışan kişi ve gruplarımızın bu şablon üzerinden yol almaya çalışmaları daha gerçekçi ve akılcı gözükmekte. Yeter ki konuya dair diyalog, uzlaşı ve işbirliği anlayışı güçlü olsun.
Gazetemizin geçen sayılarında yayımlanan, KAFFED’e üye derneklerin başkan ve yönetimleri ile yapılan röportaj çalışmalarını okuduğumda, ağırlıklı olarak yıllardır tekrarlanan KAFFED ve derneklerimiz ekseninde sorunlar, ihtiyaçlar, eksikler, yanlışlar ve eleştirilerden ibaret olduğunu görüyoruz.
Bu çalışmalar da gösteriyor ki, toplum olarak, mevcut sorunların çözümü, ihtiyaçların karşılanması konusunda, başarısız bir tablo ile karşı karşıyayız. Başarının önündeki en büyük engel, uzun yıllardır devam eden süreçte, DİYALOG, UZLAŞI ve İŞBİRLİĞİ anlayışına dayalı örgütlü yapılardan yoksun oluşumuzdur.
Toplumsal başarı için şart olduğu anlaşılan örgütlü yapı üzerinde ciddi bir DURUM MUHAKEMESİ (Durum değerlendirmesi) yapılması gerektiği ortada. Esasen, Türkiye Çerkes diasporasında, yaşanan koşullar gereği kültürel dernekçilik üzerine kurulu örgütlü yapılardan daha fazla bir şey beklemek mümkün değildi.
Bu konuya dair DURUM MUHAKEMESİ (Durum değerlendirmesi) yürütecek olursak, örgütlü yapı meselesine öncelik vermek ve mevcut yapı üzerinde ciddi bir reform gerektiğini düşünmek gerekir. Kültür dernekçiliği üzerine kurulu da olsa, toplumsal örgütlenmenin temeli derneklerimizdir. Ancak derneklerin var olan üye potansiyeline ulaşabilmeleri ve daha güçlü olabilmeleri gerekiyor. Bu amaçla, öncelikle topluma DERNEK kavramının anlamı ve önemini anlatmaya yoğunlaşılması, derneklerin cazibe merkezi haline getirilmesine çalışılması gerekiyor. Federasyon veya konfederasyon formatında güçlü üst yapılar, güçlü derneklerle mümkündür.
Bu konuda aşağıdaki örnek misali veya benzeri duyuru ve açıklamalarla toplumu teşvik çalışmalarına ağırlık verilebilir. Aynı zamanda derneklerde ufuk açıcı söyleşi ve sempozyumlar düzenlenebilir. Veya bu tür çalışmaları sistematik halde sürdüren vakıf ve derneklerimizle işbirliği yapılabilir. Tabii bu çalışmaların internet kanalları ile geniş kitlelere, özellikle gençlere duyurulması işe yarayacaktır.
Dernek neden önemlidir ve gereklidir?
- DERNEK, kültürü ve değerleri ortak olan, soydaş ve akrabaların buluşma ve tanışma yeridir.
- DERNEK, atalarımızdan miras, ortak kültür ve değerlerimizin yaşandığı ve yaşatıldığı ortak mekânımızdır.
- DERNEK, tarihimiz, kültürümüz ve “Xabze”mizin öğretildiği ve öğrenildiği mekândır.
- DERNEK, önemli günlerde, tarihimize ve atalarımıza saygı gereği hatırlama ve anma yeridir.
- DERNEK, mutlu ve acı günlerimizde iletişimin sağlandığı, mutluluk ve acıların paylaşıldığı yerdir.
- DERNEK, zor zamanlarda yardımlaşma ve dayanışmanın gerçekleştiği yerdir.
- DERNEK, gençlerimizi, çocuklarımızı, şehirlerin tehlikeli girdaplarla dolu sokaklarına bırakmak yerine, göndereceğimiz güvenli mekândır.
- DERNEK, gençliğimizi ve geleceğimizi güvenli yarınlara taşıyacak fikir ve projelerin konuşulduğu ve üretildiği mekândır.
- DERNEK, kimliğimizin ve kültürümüzün yaşandığı, bayrağımızın dalgalandığı mekândır.
- DERNEK, sosyal hayat için gerekli ve önemlidir.
Bu nedenle, derneğine sahip çıkmak ve desteklemek, üye olmak, çevrenizdeki hemşerilerinizi teşvik etmek çok önemli bir görevdir.