Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

“Ermeniler ‘Dibi Delik Bir Tencere’ Gibi”

Türkiye Ermenilerinin sivil toplum kuruluşu Nor Zartonk, “Tarihten günümüze, Türkiye dışındaki İslamlaş(tırıl)mış Ermeniler” konulu bir panel düzenledi. Getornagan Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde gerçekleştirilen ve Nor Zartonk adına Sayat Tekir’in yer aldığı panelin konuğu ise araştırmacı Yervant Baret Manok’tu.

Ermeni halkının tarih içerisinde başka topluluklara dönüşerek sayı kaybettiğine değinen ve bu durumun sadece İslam ile sınırlı olmadığını savunan Manok, “4 bin senelik bir tarihi olan bir toplumun şimdiye kadar yüz milyonlarca nüfusu olmalıydı” dedi ve Ermeniler açısından durumun böyle olmadığını belirtti. Şu an dünyada yaklaşık 10 milyon Ermeni’nin bulunduğuna dikkat çeken Manok, “Demek ki tarih boyunca çeşitli topluluklar içerisinde erimekteyiz” dedi. Manok bu yönüyle Ermeni toplumunun “altı delik bir tencereye” benzediğini vurguladı.

Ermenilerin hem Hıristiyan hem de İslamlığın farklı mezhepleri içerisinde eridiğini, bunun bir kısmının doğal olduğunu ve bu durumun yalnızca İslamlıkla ilgili bir konu olmadığını belirten Manok esas konunun büyük topluluklardan küçük parçalar halinde yaşanan kopuşlar ve Ermeni topluluğunun büyük kısmından yaşanan uzaklaşma olduğuna vurgu yaptı.

Manok’un sunumunun ardından yapılan tartışmalar sırasında bir katılımcı, kavram olarak neden “Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeniler” yerine “İslamlaş(tırıl)mış Ermeniler”in kullanıldığını sordu. Yine başka bir katılımcı bununla ilgili din alimleri tarafından çeşitli tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, “Müslüman”ın “iman eden kişi” anlamına geldiğini ve bu yüzden aslında sadece İslamiyet’i benimseyenlerin değil tüm dinleri benimseyenlerin “Müslüman” olduğunu söyledi.

Bu kavram yerine “İslam”ı kullanmak gerektiği konusunda belli noktalarda ortaklaşıldığını söyleyen katılımcı ayrıca genelde İslamiyeti kabul edenler dışındaki topluluk ve inançları anlatmak için kullanılan “gayri müslim” tanımının da doğru olmadığını ve bunun yerine “gayri İslam”ın kullanılması gerektiğini vurguladı. (norzartonk.org)

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Tarihte Bu Ay Mayıs 2024

Mayıs 1917 Kuzey Kafkasya Dağlı Halkları Birliği Merkez Yürütme Kurulu’nun seçilmesi 01 Mayıs İşçi Bayramı Pazar Anneler Günü 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgün ve Soykırımı (Tsitsekun) 11...

KAFDAV konferansları devam ediyor

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi ve Kültür Bakanlığı uzmanlarından Berat Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Hayat...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img