Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Diasporada 152 yıl

21 Mayıs Çerkes Sürgününün 152. yılı, Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Diaspora’da 152 yıl” konferansında tartışıldı. Moderatörlüğünü Adana Çerkes Kültür Derneği Başkanı İsmal Güneş’in yaptığı konferansa konuşmacı olarak Abhazya Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Yüksek Uzmanı Sosyolog Dr. Jade Cemre Erciyes ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Aslan katıldı.

Jade Cemre Erciyes, zorunlu göç süreci ve sosyal etkileri konusuna değinerek Abhazya ve diaspora arasındaki ilişkilere değindi. Erciyes, 21 Mayıs’ın sembolik bir tarih olduğunu 1759 ile 1944 arası dönemde milyonlarca insanın göçe zorlandığını, bu insanların savaşlar, salgın hastalıklar, yokluk ve kıtlık gibi nedenlerle sürgün yolunda yaşamlarını kaybettiklerini; bu süreçte Ubıhların tamamının, Adigelerin yüzde 90’ı, Abhazların yüzde 70’inin; Karaçaylar, Avarlar ve Çeçenler’in anayurtlarından edildiğini dile getirdi. Erciyes ayrıca yüzyıllar boyunca ayrı kalan ve farklı ülkelere dağılan Çerkeslerin ilk olarak 1970’li yıllarda diasporadaki soydaşları ile buluştuklarını ve binlerce insanın meydanları doldurduğunu ve o manzaranın unutulmaz bir buluşma anı olduğunu belirtti.

Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cahit Aslan ise, toplulukları birbirlerinden ayıran temel kodlar olduğunu ve bu temel kodları koruyabildiği ölçüde varlıklarını sürdürebildiğini söyledi. Aslan, özellikle kentsel yaşamın kırsal alanda meydana getirdiği çözülme sonrası Çerkeslerin pek çok konuda değişime uğradığını ve temel kodlarını koruma konusunda zorluklar yaşadığını, derneklerin bu anlamda büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yazarın Diğer Yazıları

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Сымсым Аҧсуаҭҵааратә Институт акадр аҿы

Аҭҵааҩы-Ашәҟәҩы Сымсым Селчуқ Сол, Аҧсуаҭҵааратә Институт адиректор Арда Ашәба инапаҵаҩрала, Мшаҧымза 1 инаркны институт акадр далахәхит.

Аекологиатә тренинг мҩаҧысит Хәаԥ ақыҭа

Аҵареи, асоциалтә активреи, агәабзиарахьчареи рзы АААК аҟәшеи, ААУ аекологиеи аҧстәқәа рморфологиеи ркафедра аметодист, арҵаҩы еиҳабы Маиа Цыбулевскаиеи иацырҵоит ақыҭа школхәыҷқәа рзы аекологиатә тренингқәа рымҩаҧгара....

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img