Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Afganistan’da demokratik bir sistem olmayacak’

10 gün içinde Afganistan’ın dört bir yanında ilerleyerek, kentlerin ve kasabaların kontrolünü ele geçiren radikal İslamcı Taliban örgütünün nasıl bir yönetim modeli ve çizgi izlemeyi planladığı netleşiyor.

 

“Şeriat kanunu ve o kadar”

Örgütün başkent Kabil’e girişinden 4 gün sonra ‘Afganistan İslam Emirliği’ resmen ilan edildi. Reuters ajansı ile özel bir söyleşi yapan, örgütün üst düzey liderlerinden Waheedullah Haşimi, ülkenin nasıl yönetileceğine dair birçok konunun hâlâ tartışıldığını belirtse de, demokrasi ihtimaline kapıyı kapattı.

“Hiçbir şekilde demokratik bir sistem olmayacak çünkü bunun ülkemizde herhangi bir temeli yok” iddiasında bulunan Haşimi, “Afganistan’da nasıl bir siyasi sistemi uygulamamız gerektiğini tartışmayacağız çünkü bu açık. Bu, şeriat kanunu ve o kadar” dedi.

“Nihai yetki Akhundzada’da”

Haşimi, yeni yönetim modeline ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, 1996-2001 arasında ülkeyi yönetme biçimlerine benzer bir iktidar yapısından söz etti. Afganistan’ın yeni dönemde bir konsey tarafından yönetilebileceğini belirten Haşimi, nihai yetkinin Taliban’ın ‘ruhani lideri’ Hibatullah Akhundzada’da olacağını söyledi.

Haşimi, Taliban’ın hem kendi militanlarından hem de önceki yönetimin askerlerinden oluşan bir ordu planladığını söyledi; eski yönetimin pilot ve askerlerine kendilerine katılma çağrısında bulundu. “Onların birçoğu Türkiye, Almanya ve İngiltere’de eğitim aldı. Dolayısıyla görevlerine geri dönmelerini isteyeceğiz” diyen Haşimi, Taliban’ın savaş sırasında birçok helikopter ve uçağa el koymuş olmasına rağmen özellikle pilota ihtiyacı olduğunu söyledi.

Haşimi, çok sayıda pilotla temas kurduklarını açıkladı. Son 20 yılda doğrudan Taliban’la savaşan ve bu amaçla eğitilen askerlerin söz konusu çağrıya nasıl yanıt vereceği henüz bilinmiyor.

 

“Kadınlarla ilgili konulara ulema karar verecek”

Haşimi, kadınların gelecekteki rolü konusunda da açıklamalarda bulundu. Kadınların çalışma ve eğitim hakkının yanı sıra nasıl giyinecekleri konusunda din adamlarının karar vereceğini belirten Haşimi, “Kız çocukların okula gidip gitmeyeceğine ulemamız karar verecek. Kadınların hicab, burka, sadece bir başörtüsü veya başka herhangi bir şey takıp takmayacağına da ulemamız karar verecek. Bu onlara kalmış” diye konuştu. Haşimi, “Afganistan’da halkın yüzde 99’u Müslüman ve İslam’a inanıyorlar” dedi.

Taliban, 1996-2001 arasındaki uygulamalarında kadınların çalışmasını, eğitim almasını, başı açık gezmesini ve sokağa yanlarında bir erkek akrabaları olmadan çıkmasını yasaklamıştı. Bu yasağı ihlal eden çok sayıda kadına da şeriatın katı bir Sünni yorumu çerçevesinde çoğu zaman şiddet içeren ağır cezalar reva görülmüştü. (Gazete Duvar)

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img