Yeni Bir Çernobil Faciası mı Geliyor?

0
923

1999 yılında Rus işgalci kuvvetleri tarafından bombalanarak hasar gören nükleer depolama tesisinde radyasyon seviyesi normal seviyeden 58 bin kat fazla çıktı. Çeçenya’nın başkenti Grozni’de ikinci bir Çernobil faciası yaşanabilir. Bir süre önce uzmanlar tarafından incelemeye alınan devlete ait tesisin radyasyon yaydığı belirlendi. Otuza yakın radyoaktif elementin kontrolsüz olduğu, en az 200 bin kişinin hayati tehlikesi bulunuyor. 

Uluslararası gözlemciler şehrin boşaltılmasını ve acil önlem alınmasını önerirken, Çeçen Savcı Valiri Kuznetsov, “Bu nüfusa karşı ciddi bir tehlike. Çünkü fabrika yönetimi, radyoaktif maddeleri buradan götürmek ya da fabrikaya girişi yasaklamak için hiçbir adım atmıyor” dedi. Savcılık,nükleer maddelerin uygun şartlarda depolanmaması nedeniyle Rus devlet şirketi yöneticilerine soruşturma açtı. Açılan soruşturma devam ederken halkın tahliye edilip edilmeyeceği veya alınacak önlemler ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. 

Bu arada Çeçenya’nın Şelkov bölgesine bağlı Starogladkovskaya kasabasında onlarca insanın ne olduğu belirlenemeyen bir gazdan zehirlenmesi ve hayatını kaybetmesi; bu bölgede de bir radyoaktif sızıntı olabileceği şüphelerini doğurdu. Çeçenya’nın Sovyetler Birliği döneminden beri nükleer çöplük haline getirildiği, bu tesislerin ve radyoaktif maddelerin kontrolünün sağlanamadığı sık sık dile getiriliyordu. 

Facia Kapıda 

Çeçenya’nın başkenti Grozni’de Rus kuvvetlerinin bombaladığı bir nükleer depolama tesisi radyasyon yayıyor. 1999’da bombalan tesiste, normalin 58 katı bir radyasyon seviyesiyle karşılaşıldı. Uzmanlara göre, radyoaktif yayılma yüzlerce insanın hayatına mal olabilecek düzeyde. “İkinci bir Çernobil faciası mı kapıda” sorusunu akıllara getiren tehlike karşısında, uluslararası gözlemciler şehrin boşaltılması ve acil önlem alınması gerektiğini belirtiyorlar. 

Savcılık, nükleer maddeleri uygun şartlarda depolamadığından ötürü Rus şirket yöneticilerine dava açtı. 

  

Sayı : 2006 01