Nartların Altın Ağacının Yok Oluşu

0
521

(Adıgece, Şapsığ diyalekti olarak anlatılmıştır) 

Nartların altın ağacının çok ilginç ve değişik özellikleri vardı. Yılın altı ayında çok yavaş büyüyen, diğer altı ayda ise çok az küçülen bir elma yetiştirirdi. Bu elma tam ağacın tepesinde olurdu. Görünüşü ve büyüklüğü hiç de altın elma gibi değildi. Diğer elmalardan daha hoş kokar, daha göste­rişli ve daha olgun olurdu… Güzel Seteney bu elmanın tılsı­mını bilirdi. İlk soğuklar gelipte yapraklar dökülmeye başla­dığında elmayı koparıp sandığa koyarak saklardı. 

“-Gün gelir, ilaç olur..” derdi. 

Bu elmadan bir tadımlık yiyen, çok dürüst bir yiğit, yaş­lanmaz bir kahraman olurdu. Gün geçtikçe gençleşirdi. 

Seteney’in yaşlanıp kamburlaştığını, yüzünün buruşup çirkinleştiğini gören ve de duyan olmamıştır. İnsanın kay­bettiği ömrü kadar süreyi bu elma yeniden kazandırırdı. Bu nedenlerledirki Seteney yaşamı süresince yaşlanmamıştır. Elmanın kabuğunu yüzüne sürünce yüzü ak pak olur, kırı­şıklıklar kaybolurdu. Kabuğunu kaynatıp suyunu içen, tüm dertlerinden kurtulup neşeli, şakrak, devamli gülebilen bir insan olurdu. Bu tılsımlı elmanın Nart Yurdunda yetiştiğini duyan Dev Yeminej, kör, topal, yoksul bir kılığa bürünüp Seteney’in kapısını çalar; 

“-Güzeller güzeli Seteney, aman…” “-Söyle ne istersin..?” 

“-Ayaklarım artık beni taşımıyor, gözlerim görmez oldu. Kafam çalışmaz oldu. Hergün gönlüm sıkıntı ve acılarla do­lu. Yaşamım tükenmek üzere…Derdime çare bul. Hem sak­ladığın elmanın tılsımını bilmiyor muyum..? 

“-Benim elmamdan sana yarar yok. Sen Nart Halkına çok kötülük ettin. Acı çektirdin. Çok canlara kıydın.Sen de kalan yaşamını acılar içinde kıvranarak tamamla. Haydi…! Defol, defol..!” diyerek devi başından kovar. 

Dev:”-Bana yararı olmayanın size de yararı olmasın..” diyerek gece gizlice Nartlann altın ağacını keser. 

Eğer bu ağacı Nartlar koruyabilse imiş. Dünya durdukça mutluluk, barış, bolluk, refah eksik olmayacakmış yer yü­zünden… 

Böyle anlatır Destanlar 

Not: Bu parça , Yismeyl Özdemir Özbay’ın “Mitoloji ve Nartlar” kitabından kendi izniyle alınmıştır. 

Çerkes Masalları – Okyanus Yayınları – Yaşar Bağ 

  

  

Sayı : 2010 01