Dünyanın gözü önünde çevre katliamı sürüyor

0
958

UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı), Kuzey Kafkasya Çevre Gözlemcileri, Rusya Greenpeace, Rusya Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın mektubu üzerine incelemelerde bulunmak üzere gittiği Mızımta nehri vadisinin eşsiz ekosisteminin tahribata tanıklık etti. 

2014 Soçi Olimpiyatları için yapılan, Adlerden Krasnaya Polyana’yı birleştiren demiryolunun inşası nedeniyle, Gluboky Yar geçidi ve Mızımta nehri ile vadideki asırlık ağaçlardan oluşan ormanın tahrip edildiğini belirten Çevre örgütleri temsilcileri, UNEP uzmanı Herve Lethier’le birlikte 29 Ocak’ta bölgede incelemelerde bulundu. Heyete, Soçi Organizasyon Komitesi Çevre Destek Birimi Başkanı Dmitry Kolosov da eşlik etti. 

Yakın zamana kadar, ‘vadinin incisi’ olarak tanımlanan Gluboky Yar geçidi ve Mızımta nehri, Soçi Milli Parkı’nın koruma altındaki bölgelerinden biriydi. Ancak bugün, ağır buldozerlerin ve kazı makinelerinin kireçtaşına çevirdiği kayalarla kapladığı dev bir inşaat alanına dönüşen bölgede, tarihi kapının kuzeyinden giden yoldaki ikinci tünele kadar en az bir hektar çam ormanının yok olduğu görüldü. Kesilen ağaçların Mızımta’nın kenarına yığıldığı ve ağaçların yerine demiryolu için üstgeçit yapıldığı da tespitler arasında yer aldı. UNEP uzmanlarının EWNC ve Greenpeace temsilcilerinin açıkça gördüğü doğa katliamını gizlemeye çalışan Soçi Olimpiyet Komitesi yetkilileri, nehrin diğer kıyısına geçiş için izin vermedi. Komite yetkilileri 29 Ocak’ta sol kıyıya ziyaretin mümkün olmadığını, bunun için sınır devriyesinden özel izin alınması gerektiğini belirttiler. Sonuç olarak UNEP uzmanı ağaç yıkımını sadece Mızımta’nın karşı kıyısından gözlemleyebildi. Bu engellemeler üzerine UNEP kurulu, 2014 Soçi Olimpiyatı için başlatılan yapım sürecini karadan da inceleme 

kararı aldı. Bu kararı yeterli bulmayan çevre örgütleri, UNEP’in Batı Kafkasya’daki doğa katliamını durdurmak üzere daha etkin tedbirler alacağını umut ettiklerini açıkladılar. 

(Kuzey Kafkasya Çevre Gözlemcileri) 

Çeviri: Janset Doğbay 

 

Sayı : 2010 03