‘Yüksek’ Çerkesçe geliyor

0
597

Açılım politikası kapsamında Kürtçe ve Gürcücenin ardından Çerkesce de üniversitelere giriyor. KAFFED yönetiminin başvurusu üzerine, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Samsun ve Kayseri’deki üniversitelerde ‘Çerkes Dili’ bölümü açılması için çalışma başlattı.

KAFFED Yönetim Kurulu, bir süre önce YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile yaptığı görüşmede, konuyu gündeme getirmişti. Özcan ile yapılan görüşmede Kars Kafkas Üniversitesi’nde Gürcü Dili ve Edebiyatı, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde de Yaşayan Diller bölümünün açılmasının memnuniyet verici gelişmeler olduğu belirtilerek, söz konusu projelerin Türkiye’de konuşulan diğer diller için de uygulanması talebi dile getirilmişti. Prof. Dr. Özcan ise, bazı üniversitelerde Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümlerinin açılabileceğini belirtmişti.

Samsun 19 Mayıs ve Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde hazırlıklara başlanırken, YÖK’ün görevlendirdiği akademisyenler yaptıkları çalışmayı rapor halinde YÖK’e sunacak. YÖK, Genel Kurul’da görüşüldükten sonra ‘Kafkas Dilleri ve Edebiyatı’ alanında bölüm, enstitü veya araştırma merkezi kurulması karara bağlanacak.

YÖK’ün kararının ardından ilk etapta, kamuoyunda ‘Çerkesce’ olarak bilinen ‘Adığe’ dili bölümünün açılması planlanıyor. Zaman içinde ‘Laz Dili’ bölümüyle ‘Abhaz’, ‘Abaza’, ‘Çeçen’, ‘Oset’, ‘Dağıstan’ dili bölümleri de hizmete girecek. YÖK, daha önce de Kars Kafkas Üniversitesi’nde ‘Gürcü Dili ve Edebiyatı’, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde de Kürtçe ve Süryanice bölümlerin de yer alacağı ‘Yaşayan Diller Enstitüsü’nün açılmasına onay vermişti.

Kaffed Başkanı konuyla ilgili açıklamasında “Kafkasya’da üniversitelerle görüşüyoruz. Profesörler, hocalar, eğitim uzmanları getirebiliriz. Bunu da üniversitelere ve YÖK’e ilettik. Alt yapı mevcut” dedi.

 

Sayı : 2010 04