Kefir; fıçıda ekşitilen içecek

0
488
Kefir, eskiden beri bilinen bir içecek olup, Kuzey Kafkasya orijinli inek, koyun ve keçi sütünden yapılan sindirimi kolay, serinletici, ekşi ve köpüklü bir süt ürünü. Literatürler, anlamının keyf vermekten ileri geldiğinden bahsediyor. Halbuki kefir, kımız gibi keyif veren alkollü bir içecek değil. Orijini Kafkasya olduğuna ve buradan dünyaya yayıldığına göre, Kafkas dillerinde bir anlamının alması gerekiyor. Evet Kafkas dillerinden olan ve bugün gerek Kafkasya’da gerekse diasporada yaşayan Adıgelerin konuştuğu Adıgecede, kefirin bir anlamı var ve tam da yerine oturuyor. Adıgecenin Kabardey lehçesinde kefirin tam karşılığı fıçılarda olgunlaştırılan içecek anlamına geliyor. Eskiden paslanmaz çelik tanklar yoktu. İçecekler tahta fıçılarda ekşitilerek elde edilirlerdi. Buradaki key fıçı, fır ekşitilen, keyfır, kefir fıçıda ekşitilen içecek anlamına geliyor.
Beslenmede, kefirin yararlarının sayılamaz kadar çok olduğu biliniyor. Özellikle kolay sindirilebilir olması, mide ve bağırsak florasını temizlemesi, yararlı mikroorganizmalar, vitaminler, mineraller ve proteinler içermesi sayılabilir. Eski Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği dönemlerinde hastane ve sanatoryumlarda, özellikle metabolik düzensizlikler ve alerjik rahatsızlıklar ile modern tedavinin mümkün olmadığı zamanlarda tüberküloz, kanser, mide, bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde kefir kullanıldığı biliniyor  Kefir, mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırıyor. Ayrıca sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlığa ve uykusuzluğa karşı iyi geldiği belirtiliyor. Bronşit ve safra rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olduğu görüşü halk arasında dillendiriliyor. Düzenli olarak günde en az bir bardak tüketiminin karaciğer; safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerine olumlu etkiler gösterdiği bildiriliyor. Kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğu da belirlenmiş. Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtiliyor  Kafkasya’da yaşayan kişilerin uzun ömürlü olmalarının da kefir tüketimine bağlı olduğu görüşleri, birçok araştırıcı tarafından savunuluyor
Sağlık üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra, yüksek besin değerine de sahip olan kefirin, bebeklerden yaşlılara kadar, ayrıca hastaların beslenmesinde ve süt tüketemeyen kişiler tarafından da tüketilmesi öneriliyor. Bütün bunlara karşın, kefirin tüketiciler tarafından bir ilaç olarak görülmemesi, sağlıklı yaşam ve tedaviler sırasında bir destek gıda olarak düşünülmesi gerekiyor.

Sayı : 2011 11