Sağlıklı Yaşam Hakkı

0
735
Abesle iştigal tartışma; tereyağı mı, margarin mi ?
Prof. Dr. Harun Uysal
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü

Bazı gıdalarda yapılan hilelerin ortaya çıkmasıyla birlikte tüketiciler doğal gıda arar, sorar oldular. Aynı şekilde medyanın ilgisi de inanılmaz oldu. Ben de maşallah bugünlerde televizyon, televizyon, radyo radyo dolaşıp gıdadaki taklit ve tağşişleri anlatıyorum.
Uzmanlık alanım süt teknolojisi olduğu içindir ki, her gittiğim yerde tereyağı ile margarini bana karşılaştırıyorlar. Ben de ülke insanının ne güzel tereyağı tüketirken, nasıl oldu da birden margarine alıştırıldığını anlatıp duruyorum. Köyde doğup, ilkokulu (o zamanlar ilkokul deniyordu) köyde okumuş biri olarak ben de ilk kez margarin ile okul sütü projesi nedeniyle tanıştım. O zamanlar kırsaldaki ilkokullara yağsız süttozu ile birlikte margarin de veriliyordu. (Bereket şimdi başlayacak olan okul sütü programında çocuklara sadece sıvı süt verilecek) Hayatında hiç margarin yememiş çocuklar olarak onun sarı rengi ve ilginç tadı hoşumuza gitmişti. Bu vesileyle de bizim nesil margarinle tanışmış oldu.
Tereyağı ile margarini karşılaştırmak abesle iştigal ise de biz yine de tüketici sağlığını düşünerek bazı yorumlarda bulunalım. Bir kere tereyağı hayvansal yağ ve hammaddesini süt yağı oluşturuyor. Yani doğal bir gıda. Ticari tereyağının bileşiminde yüzde 82 oranında süt yağı bulunuyor. Margarin ise bitkisel kaynaklı ve katılaştırılmış.
Tereyağı kendisi ile birlikte tüketilen yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini
arttırıyor. İyi bir A, D, E ve K vitamini kaynağı ve aynı zamanda lesitince de zengin. Yüksek oranda antioksidan içeriyor. İyi bir iyot kaynağı. Kalp krizi riskini azaltan Omega-3 yağ asidince de zengin. Omega-3 yağ asidi aspirin gibi kanı sulandırıyor, yokluğunda şeker ve tansiyona yakalanma riski de artıyor. Ayrıca Konjuge Linolenik Asitçe (CLA) de zengin bir gıda. CLA hem karın tipi şişmanlığı önlüyor hem de kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca yüksek oranda çinko ve magnezyum içeriyor..
Tereyağı ve margarin hemen hemen aynı kalori değerine sahip..Yapılan çalışmalar
margarin kullanımının koroner kalp hastalıkları açısından riskli olduğunu ortaya koymuş. Toplam kolesterolü ve kötü kolesterolü yükseltiyor, iyi kolesterolü düşürüyor. Bağışıklık sistemini zayıflatıyor.
Tereyağı, vücut sıcaklığında sıvı ve bu nedenle damarlarımızda sıvı olarak dolaşıyor. Bu da damar sertliği riskini azaltıyor. Halbuki margarin yüksek sıcaklık derecelerinde eridiğinden damarlarımızda katı olarak dolaşıyor, bu da tahmin edeceğiniz gibi damar sertliği riskini arttırıyor.
Neden ikisini karşılaştırmak abesle iştigaldir dediğimi şimdi anladınız mı?
Sağlıkla kalın.

Sayı : 2012 05

Yayınlanma Tarihi: 2012-05-01 00:00:00