‘Anneannem’in kozmetiği

0
504

Çerkes saç kremi

½ lt. zeytinyağı
85 gr. Beyaz balmumu
60 gr. İspermeçet yağı
15 gr. Öküzdili kökü
Yağı ve öküzdilini ısıtın. Eritilmiş ispermeçet yağı ve balmumuna ekleyin. Koku için 2.70 gr İngiliz lavanta yağı ve 90 gr. Amber özü katın. Saç için kullanılır.

Çerkes diş macunu

60 gr. Amonyum karbonat
60 gr. Potasyum sülfat
235 gr. Mürekkep balığı kemiği
120 gr. Menekşe kökü
30 gr. Sarı sandal ağacı
85 gr. Pembe gül
30 damla Rodyum yağı
Toz halindeki malzemeleri karıştırdıktan sonra rodyum yağını ekleyin. (Dr. Halifax) (The hand-book of practical receipts of every-day use-Thomas F. Branston-1857)

Kirpik bakımı

Çerkeslerin kirpik metodu: Anne dikkatli bir şekilde kirpiğin çatallaşmış ve ince kısımlarını bir makasla keser ve uzadıkça her seferinde aynısını yapar. Kirpik zamanla uzun, yoğun, kıvrık ve ipeksi parlak hale gelir. Bu işlemin ayda bir ya da 6 haftada bir tekrarlanması gerekebilir. Bebek ve çocuklar uyurken yapmak en iyisidir. (Art of Preserving Hair 1825 Londra Bentley Yayınevi)

Agid Hassan Saç Boyası

Saça zarar vermez, besler. Beyaz saçları köklerine zarar vermeden birkaç saat içinde kestane rengi ya da siyaha dönüştürür. W. Day&Co. bayilerinde satılır. (The Idler, and breakfast-table companion 27.Mayıs.1837)

Çerkes kremi

Çillerin ve aşırı güneşin neden olduğu lekelerin yok edilmesi amacıyla daha çok kadınlar tarafından kullanılan kozmetik bir ilaçtır. Çerkes kremini yapmak için 260 miligram cıva klorür, 235 gram badem emülsiyonu içinde eritilir. Bu karışıma 1.70 gram acıbadem özüyle karıştırılmış 235 gram etanol eklenir ve çalkalanır. Geceleri yatmadan önce eller ve yüz bu ilaçla yıkanır ve sabahları ise yüze uygulanır ve ciltte kendi kendine kuruması sağlanır. (The Dictionary Of Medical And Surgical Knowledge, Robert Kemp Philip-1864)
Çeviri: Serap Canbek

Sayı : 2012 03