Sorguladığımız bazı şeyler vardır, hiç sorgulamadan kabullendiğimiz şeyler de vardır.
Sorguladığımız çok şey var. Dogma olan ve sorgulamadan kabul ettiklerimiz ise göreceli olarak daha az, Yaradan’ın varlığı gibi…
Her şey tesadüfi olarak karşımıza çıkıyor diye kabul edenler var.
Ben hiçbir şeyin tesadüfi olmadığını düşünüyorum. Bu pencereden bakınca dogma olarak kabul ettiklerim, her şey tesadüfi diyenlere göre daha fazla…
Dosteli Yardımlaşma Derneği’nden İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ne bir nehrin akışı… İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin kuruluşunun altmışıncı yılına dair bazı etkinlikler oldu.
Birçoğu unutulacak… En önemli gördüğüm ve unutulmayacak olanı ise altmışıncı yıl anısına hazırlanan ‘Andaç’…
Andaç çalışması hakkında bana söz söylemek düşmez. Daha mücellit kokusu çıkmamış nüshasının ilk örneğini görünce, üstelik kapağını görünce sevindim, paylaşınca bu onuru, tesadüf olmadığı söylendi bana… Yaşayanlarla konuşulmuştu andaç için…
Her ne kadar sözlü geleneğimiz olsa dahi, henüz gelenek kabul edemediğimiz şeyler var. Zamanla gelenek halini alıyor bazı uygulamalar…
Yemek alışkanlıklarımız gibi… Eğer ‘Çerkes tavuğu’ içine ceviz konmuşsa, bedenimiz kodlamasını bu şekilde yaptığı için, denenerek ceviz konmuştur. Uygulama kim bilir ne zaman gelenek halini almıştır, bilinmez. İçine eğer ceviz yerine fındık konuyorsa o zaman o ‘Çerkes tavuğu’ değildir, onu başka bir şekilde tanımlamak gerekir.
O gece, mücellithane kokarken andaç, adları yaşasın diye oğullar, kızlar, torunlar aldı isimlere yapılan plaketleri…
Beni en çok heyecanlandıran, ‘Suna Dayı’ oradaydı o akşam…
Suna Marşan, kardeşiyle, oğluyla, ailesiyle gelmişti. Dr. Vasfi Güsar’ın kızı Suna Marşan gelmişti. Bir elinde bastonla, dimdik yürüyerek gelmişti. İlk dernek başkanının kızı, Suna Marşan…
Önce ismini duydum, sonra fotoğrafını gördüm. Elinde bastonla girerken hemen tanıdım fotoğrafını gördüğüm için… Babasının resmi duvarda en başta yer alıyordu, babası onunla birlikteydi o gece…
‘Andaç’ın ilk sayfalarına baktım. Dünün koşullarını bilemediğimiz için, anlamak için konmuştu tarih olan günler…
En çok dikkatimi çeken, ilk karar defterlerinden alıntı tesadüfi bir haber vardı.
01.12.1949 Karar Defterinden…
Murad Yağan: Taşrada bulunduğundan ve işlerinin yoğunluğundan toplantılara katılamayacağından yedekten Vahit Ceyişakar davet edilmiş. Henüz Atay Ceyişakar ile İstanbul, Düzce, Ankara, Kayseri seyahati yapılmamış. 1949 senesinde, ismi yine tesadüfi karşımızda…
Henüz 2012 senesi bitmemişti. 2012 senesinin aralık ayı, günlerden 16…
Murat Yağan’ın doğum günü… 97. doğum günü…
Altmış yıl öncesini bilen, yaşayan, gören kaç kişi kaldı? Doğum günü kutlanmalı… 1963 yılında giydiği paltoyu 2012 yılında giyebiliyor.
Mandalina soyarak yiyor ama limon sevmiyor. Musa Kunduk anılarının çevirisini yaptı ve Dr. Vasfi Güsar yayımladı dergisinde…
Wassan Giray Jabağı… Torunu Birsen Cankat… Sütannesi Muazzez Yağan… Tesadüfi, eşi sütannesi olmuş.
Dr. Bedri Ruhselman, Çanakkale savaşına gidecek, karar vermiş. Sirkeci Meserret Kahvesi… Tesadüfi midir savaşa gitmemesi?
Georges Gurdjieff… Kars’ta başlayan yolcuğu Kafkasya üzerinden başlıyor bir bilinmezliğe… Bir âşık oğlu olarak seyahat ediyor.
Bir Oubykh Mektubu…
Bugün 16 Aralık… Bugün Galatasaray’ı tebrik edeceğimiz gün… Leyli okuyan Yasin Çelikkıran daha sonra… Leyli okuyan Murat Yağan daha önce… Her ikisi mezun oldu Galatasaray’ın Lisesi’nden… Bugün 16 Aralık… Bugün Vuslat… Mevlana…
Bugün Murat Yağan’ın doğum günü… Hem babamın arkadaşı, hem Çerkes, hem asker, hem pilot olan Mefewud Bahri Kazbek’in çevirisiyle Türkçe yayımlanan ‘Kaf Dağı’nın Ardından Geliyorum’ kitabını yazan Murat Yağan’ın doğum günü…
‘Kebzeh’ kitabını yazan Murat Yağan’ın doğum günü… ‘Ahmusta Kebzeh’ kitabını yazan Murat Yağan’ın doğum günü… ‘Gaibi: Melâmet’ kitabını yazan Murat Yağan’ın doğum günü…
Çok önceleri Galatasaray’ın lisesinde okuduğu için, öğrendiği Fransızca nedeniyle Alihan Kantemir tarafından, Erzurum’da ‘mecburi’ kalışı sırasında, ona verilen ‘General Musa Kundukh’un Anıları’nı Fransızcadan Türkçeye çevirerek okumamızı sağlayan Murat Yağan’ın doğum günü…
Loreena McKennitt’in, ‘Night Ride Across the Caucasus’ şarkısını bestelemesine vesile olan Murat Yağan’ın doğum günü…
Bugün, 97 yaşını bitirip 98 yaşına giren Murat Yağan’ın doğum günü…
Bugün ‘Ayhaba’nın doğum günü…
Bugün ‘Thamade’nin doğum günü…
Sayı: 2013 04