Merkezin kuruluşunu, amaçlarını ve kapsamını Merkez Başkanı Doç. Dr. Ümit Ekin ile konuştuk.
-Hocam, Araştırma Merkezi fikri nasıl ortaya çıktı?
-Üniversitelerin kurulma amaçlarından biri, bulunduğu şehrin sosyal ve ekonomik yapısına katkı sağlamaktır. Şehirdeki sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler, böyle bir merkeze ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, Sakarya Kuzey Kafkas Kültür Derneği yöneticileri Üniversite yetkililerini davet ederek bu yöndeki beklentilerini dile getirdiler. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas, rektör yardımcımız Prof. Dr. Musa Eken, Doç. Dr. Mustafa Kemal Aydın ve bendeniz bu ziyareti gerçekleştirdik.
Sakarya KKK Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, bir bölüm ya da araştırma merkezi kurulmasının oldukça yararlı olacağını ve bu konuda Sakarya Üniversitesi’nin adım atmasını beklediklerini belirttiler. Rektörümüz, bu talebi olumlu karşıladı, destekledi. Sakarya, Kafkas göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri. Gürcüler, Adigeler ve Abazalar, bu toplulukların talepleri doğrultusunda rektörlüğün girişimi ile merkezimiz kuruldu.
-Yasal süreç nasıl işledi?
-Öncelikle yönetmelik hazırlandı. Merkezin amacı, kapsamı, faaliyet alanları ve merkezin yönetim organları belirlendi. Bu yönetmelik senatoya gönderildi, orada onaylandıktan sonra YÖK’e gitti. YÖK’ün de onayıyla 26 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı ve merkezimiz resmen kurulmuş oldu.
-Araştırma Merkezi’nde kimler görev alıyor?
-Merkezimize rektörlük ataması ile ben başkanlık ediyorum. En kısa zamanda Yönetim Kurulumuzu belirleyeceğiz, bunu rektörlüğe sunacağız, Rektörlük de onayladıktan sonra Kurul resmen oluşturulmuş olacak. Kurulda, üniversitemizin farklı alanlarında bilimsel çalışmalarını yürüten akademisyenler yer alacak.
-Merkezin kuruluş amacı nedir?
-Amacımız, öncelikle akademik düzeyde Kafkasya ile ilişkileri geliştirmek, Türkiye ile Kafkas toplulukları arasındaki ekonomik, kültürel işbirliğinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapmak, bilgi birikimini arttırmak ve söz konusu ülke ve topluluklarla paylaşmaktır.
-Merkezin faaliyet alanları neler?
-Kafkasya tarihi, kültürü, ekonomisi ve edebiyatı hakkında araştırmalar yapmak, projeler geliştirmek, gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki araştırma merkezleri ve üniversiteler ile işbirliği içinde olmak, bilgi alışverişinde bulunmak temel amacımız olacaktır. Bu bağlamda ulusal, uluslararası kongre, sempozyum, panel gibi bilimsel toplantılar düzenlenmesini sağlamak, bölgesel ve küresel anlamda öğrenci ve uzman yetiştirilmesine yardımcı olmak, bilimsel araştırma ve incelemeler sonucunda elde edilen bilgileri kitap, makale ve rapor halinde yayınlamak da hedeflerimiz arasındadır.
-Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?
-Araştırma merkezimizin kapısı, akademik düzeyde katkı sağlayacak herkese açıktır. Bu alana ilgi duyanların desteğini bekliyoruz.
Teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.
Ümit Ekin
1970 Tokat’ta doğdu. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans (1996) ve Doktora (2002) yaptı. 1994-2002 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Halen Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesidir.