Oscar’lı yönetmenin vizöründen Çeçenya Savaşı

0
547

En İyi Film, En iyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Müzik dallarında 2012 Oscar ödüllerini alan “The Artist”in Fransız yönetmeni Michel Hazanavicius’un son filmi “The Search” (Arayış), bir çocuğun gözünden 2. Çeçenya Savaşı’nın vahşetini aktarıyor. 9 yaşındaki savaş yetimi Hacı rolünü canlandıran Çeçenyalı Abdulhalim Mamutsiev, 400 çocuk arasından seçildi.
Cannes Film Festivali’nde gösterimi yapılan film, hem alkışlandı hem de yuhalandı. Filmin senaristliğini de üstlenen Hazanavcius, “Rus ordusunun Çeçenya’da birçok insanı katlettiğini herkes biliyor sanırım. Bu, tarihsel bir gerçek. Savaşa maruz kalan insanların dünyasını göstermeyi hedefledim“ dedi.
Film, köylülerin öldürülmesini, yakılan binaları videoya kaydeden bir Rus askerinin söylediği “İğrenç Çeçenya’ya hoş geldiniz” sözleriyle başlıyor.
Filmde üç hikaye iç içe işleniyor. İki erkek kardeşini arayan Hacı’nın ablası, sokaklardan toplanan Rus gençlerin orduya alınması ve Hacı ile Carole’nin hikayesi.
Annesi ve babası, “Masum Çeçen yoktur” diyen Rus askerleri tarafından öldürülen 9 yaşındaki Hacı, ablası Raissa’ya tecavüz edilirken henüz bebek olan kardeşini alarak köyünden kaçar. Ablasının öldürüldüğünü düşünmektedir. Kardeşini, yakından tanıdığı bir aileye emanet eder ve birçok zorluğun ardından bir sığınma evine yerleşir. Savaşta yaşanan istismarları belgeleyerek Batı’nın ilgisini Çeçenya’daki savaşa çekmek isteyen insan hakları aktivisti Carole, sığınma evinin yakınında Hacı’ya rastlar ve onu kendi evine götürür. Hacı’nın hayatı, Carole sayesinde değişecektir.
Küçük kardeşini bulan Raissa’nın yolu da aynı sığınma evine düşecektir ama Hacı artık Carole ile yaşadığından kardeşine rastlamaz. Raissa, kamptaki çocukların bakımıyla ilgilenmeye başlar.
19 yaşındaki Kolia, esrar içmekten tutuklanır ve Rus ordusuna katılması istenir. Çeçenleri “terörist” olarak görmesi için dayanılmaz bir psikolojik eğitim döneminden geçer. Cepheye gittiğinde ilk iki “terörist”i öldürmek için hiç vakit kaybetmez, ölen “terörist”ler ise yaşlı bir adam ve bir çocuktur. Kolia artık insanlıktan çıkmış, bir ölüm makinasına dönüşmüştür.
Kaynaklar: voanews.com, reuters.com, awardsdaily.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz