Türkiye’nin en büyük Arap derneği kapatılıyor

0
412

Türkiye’nin en büyük Arap derneği olan “Anadolu Araplar Birliği Hareketi” kapatılıyor. Gerekçe ise, derneğin tüzüğünün, “Eş başkanlık, kadınlar, gençler, engelliler, çocuklar, çevre, yoksulluk, insan hakları, yerleşim birimlerinin eski isimleri” gibi maddeler içeriyor olması.

Midyat Kaymakamlığı tarafından aleyhinde suç duyurusunda bulunulan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği, karara tepkili. Karara tepki gösteren dernek yetkilileri ile Arap halkı ve Yurt içi ile yurt dışındaki birçok dernek adına Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği başkanı Mehmet Ali Aslan, Midyat’ta EstelinMıhallemi Dağı’nda yoğun kar yağışı altında basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya yurt içi ve yurtdışından 16 sivil toplum örgütü destek verdi.

Söz konusu açıklamada Mehmet Ali Aslan şunları söyledi:

“Bir derneğin ana amacı dışında, kadına, gençliğe, engellilere, yoksullukla mücadeleye, ekolojiye, insan hak ve hürriyetlerine ilişkin yaklaşımlarını ve bakış açısını yazılı olarak dile getirip kayıt altına alması kanuna aykırı değildir. Tam tersine olması gereken bir erdemdir.

Derneğimiz 2008 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk Arap Platformu’dur. Daha sonra dernekleşme kararı alınmıştır. Türkiye’de tüm illerde ve üniversitelerde örgütlülüğümüz var. Türkiye’nin en büyük ve yasal Arap örgütlenmesi olması Araplar ve diğer halklar arasında büyük bir sinerji yaratmıştır. Davanın tam da seçim arifesine denk gelmesi Arap halkımızı düşündürmelidir. Bir yandan barış süreci, çözüm süreci, demokratik açılım deniyor; bir yandan da bölgenin ikinci, Türkiye’nin üçüncü büyük nüfusu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dört kurucu unsurundan biri olan Arap halkının örgütlenmesinin önü kesilmeye çalışılıyor.

Dernek üyelerimiz psikolojik olarak korkutulmaya ve sindirilmeye çalışılıyor. Elimizde bizi haklı çıkaracak yasal referanslar ve deliller olduğu halde savcı bizi dinlemeden direk davaname ile Midyat Asliye Hukuk mahkemesine vermiştir. Aleyhte karar çıkması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa bir Arap derneği kapatılmış olacak. Böylesi bir durumda tüm iç hukuk ve dış hukuk yollarını tüketeceğiz. Bir dernek kapanırsa Arap halkı olarak bin dernek açmaya muktediriz. Halkımıza çağrımız; atalarımızdan, peygamberlerden vahiy geleneğinden bizlere miras kalan değerleri korumak ve yaşatmak için yasal olarak örgütlenen sivil toplum örgütlerine sahip çıkıp, mücadelemizi yükselterek daha ileri bir noktaya taşımalıyız.”

Açıklamaya Destek Verenler

Mardin Mıhallemi Derneği, Anadolu Arap Birliği Derneği, Batman Mezopotamya Arapları Derneği, Batman Mıhallemi Derneği, Hatay Arap Ahlemi Derneği, Mardin Anadolu Arap Hareketi Derneği, Lübnan Beyrut Mardinliler Derneği, İsveç Göteborg Mıhallemi Derneği, Lübnan Kınderip Mıhallemi Derneği, Hollanda Mıhallemiler Platformu, Suriye Mıhallemi Kanaat Önderleri, Musul Mıhallemi Kanaat Önderleri, Arap Mıhallemi Gençlik Hareketi, Arap Mıhallemi Kadın Yapılanması, Beyt-Nahreyn Arap Arami Birliği, Mıhallemi Genç Demokratlar Derneği. (Demokrat Haber)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz