Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Abhazya otoyolu yapılıyor

0
493

Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Abhazya’yı bağlayacak otoyolun inşası için anlaşma yapıldı. Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde Elbruz dağı yamaçlarındaki Azau Çayırı’ndan başlayacak olan yol, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nde Kuban vadisinden geçip, Abhazya’daki Kodor Geçiti üzerinden Oçamçira’ya bağlanacak. Otoyol, Çin Demiryolları (CREC) şirketi ile Rusya’nın Regional’nyye Proyekty (Региональные Проекты) şirketi tarafından inşa edecek. Bu konudaki ön anlaşma 24 Kasım günü Moskova’da imzalandı.

2.7 milyar dolar tutacağı tahmin edilen proje kapsamında, otoyolun yanısıra Elbruz bölgesinde turizm tesisleri, Baksan’da havaalanı ve Oçamçira’da liman inşa edilmesi de öngörülüyor. Anlaşmanın imza törenine Abhazya, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’ten delegasyonlar katıldı.

Abhazya Devlet Başkanı Yardımcısı Vitali Gabniya, “Sohum Askeri Yolu’nun canlandırılması iyi bir düşünce. Bu yol ile birlikte büyük, modern bir liman inşa edilmesi sürdürülebilir büyüme sağlayacak” dedi. Abhazya, törende gözlemci olarak yer aldı. Gabniya, projenin Abhazya’ya doğrudan bir yükümlülük getirmediğini, fakat projenin gerçekleşmesini desteklediklerini belirtti. Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’ten gelen yetkililer Kuzey Kafkasya’da sürdürülebilir kalkınma açısından önemli buldukları bu projeyi desteklediklerini açıkladılar. Projenin 2016 yılında başlaması ve tüm bileşenleri ile 2025 yılında tamamlanması öngörülüyor. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz