Abhazya: Ömer Beyguaa anıldı

0
573

Ünlü Abhaz dilbilimci, tarihçi, etnograf ve şair Ömer Beyguaa’nın doğumunun 115. yılı etkinlikleri kapsamında “Uluslararası Apsnı Vakfı” tarafından düzenlenen “Ömer Beyguaa’nın Kişiliği ve Eserleri” konulu toplantı, milli kütüphane salonunda gerçekleşti. Ömer Beyguaa konusunda otorite konumundaki isimlerden olan Mahinur Papapha, Viyaçeslav Beyguaa, Cuma Ahüba, Nurbey Lamiya, Arda Aşuba ve Albina Ankuabıpha’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Uluslararası Apsnı Vakfı temsilcisi Oktay Çkotua tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Ardından vakıf başkanı Soner Gogua; Mahinur Papapha ve Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Hapat’a katılımları dolayısıyla teşekkür ederek günün anısına kendilerine çeşitli armağanlar sundu. Devlet yetkilileri, bilim insanları, yazarlar ve Ömer Beyguaa’yı sevenlerin katıldığı konferansta yapılan konuşmaların ardından söz alan Alaşara dergisi redaktörü Anatoli Lagulaa ise Mahinur Papapha tarafından yazılan ve Uluslararası Apsnı Vakfı’nın finansal desteği ile basımı yapılan “Ömer Beyguaa ile 35 yıl” adlı kitap konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Konferans sonunda Ömer Beyguaa Abhazya’ya geldiğinde kendisiyle tanışan ilk kişilerden biri olan etnograf Nuri Kuartçiya konuştu ve o döneme ait anılarını katılımcılarla paylaştı.
115. yıl etkinlikleri dolayısıyla Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geri Dönüş Komitesi idari binasının bulunduğu bahçeye Ömer Beyguaa’nın Türkiye’de yaptırılan büstü törenle dikildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz