KAFDAV’DAN ARAŞTIRMA TEŞVİK YARIŞMASI

0
585

Çerkeslerin Diasporada Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri

Kafkasya’nın yerli halklarından olup diasporada Çerkes üst kimliği ile tanınmakta olan Abazalar, Adigeler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Osetler ve diğer Kafkas halkları, bir asrı aşkın bir süre Çarlık Rusya’nın orantısız güç ve teknik imkanlarına karşı yurtlarını kahramanca savunduktan sonra yenilerek Osmanlı İmparatorluğu topraklarına göç ettirilmişlerdir. Çerkesler içerisinde ilk yerleştirildikleri yerlerden siyasi, askeri ve idari nedenlerle ikinci, hatta üçüncü kez başka yerlere göç eden/ettirilenler de vardır. Bugün Çerkes diasporası birçok farklı ülkede varlığını sürdürmektedir.
Türkiye başta olmak üzere Kafkasya dışına göçen-göçürülen-sürülen Çerkeslerin birlikte yaşadıkları toplumlarla ilişkileri ve etkileşimleri konularındaki bilimsel çalışmalar yeterli değildir. Bu nedenle KAFDAV olarak üçüncüsünü vereceğimiz araştırma teşvik ödüllerinin bu yılki konusu “Çerkeslerin Diasporada Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri” olarak belirlenmiş ve gelecekte konu üzerinde çalışmalarını sürdürmelerini özendirmek amacıyla genç bilim insanlarına yönelik olması kararlaştırılmıştır.
Düzenlediğimiz ödüllü yarışmaya, genç bilim insanlarının Kafkasya’dan göç eden/ettirilen Çerkeslerin diasporada içerisinde yaşadıkları toplumlarla etkileşimlerini inceleyen bilimsel çalışmalarıyla katılımını bekliyoruz.
Yarışmaya gönderilecek çalışmalar Çerkeslerin diasporada birlikte yaşadıkları toplumlardan etkilenme durumlarını veya o toplumlara olan katkıları ile ilgili olabileceği gibi her iki durumu birden ele alan özellikte de olabilir. Çalışmalarda konu tarih, sosyoloji, kültür, ekonomi vb. disiplinler açısından veya disiplinler arası biçimde ele alınabilir. Çalışma belirli bir ülke veya bölgeye ilişkin olabileceği gibi, tarihsel veya coğrafi (mekânsal) açılardan karşılaştırmalı da olabilir; aynı şekilde zaman açısından kesitsel veya süreç içindeki gelişimi de konu alabilir. Konu, birey, grup, topluluk, toplum, örgütsel düzeylerde işlenebilir. Gönderilecek eserler, tarih, askerlik, doğa ve toplumsal bilimler, siyaset, toplumsal yaşam, müzik, güzel sanatlar, edebiyat, tıp, mühendislik, mimari, spor gibi alanlarda yaşadığı topluma katkıda bulunmuş Çerkeslerle ilgili biyografik çalışmalar biçiminde de olabilir. Yarışma, belli bir girişim, bir oluşum, bir örgütün kuruluşu veya bir örgütsel/yasal düzenleme, bir askeri başarı vb. gibi bir olayda Çerkeslerin katkısını analiz eden çalışmalara da açıktır.
Yarışmaya gönderilecek çalışmaların 6000-8000 kelimelik bilimsel esaslara uygun hazırlanmış makale formatında olması gerekmektedir. Çalışmaların bir yerde sunulmamış, yayınlanmamış, özgün çalışmalar olması koşuldur. Yarışmaya gönderilecek çalışmalar Türkçe veya İngilizce dillerinde olabilir. Yarışmaya katılmak isteyen genç bilim insanlarının çalışmalarını özgeçmişleri ve varsa başlıca yayınlarının listesi ile birlikte 10 Kasım 2016 tarihine kadar KAFDAV’a ulaştırmaları gereklidir.
Yarışmaya gönderilecek çalışmalar, Vakfımız Bilim Kurulu tarafınca alanlarında uzman bilim insanlarından oluşturulan bir Seçiciler Kurulu tarafından yazarların kimlik bilgileri olmaksızın değerlendirilecek ve sonuçlar Aralık 2016 içinde katılımcılara duyurulacaktır. Seçiciler Kurulu’nun kararına göre birinci seçilen çalışmanın sahibi 5.000 TL, ikinci 3.500 TL, üçüncü 2.000 TL ile ödüllendirilecektir, ayrıca iki çalışmaya mansiyon olarak 1.000’er TL ödül verilecektir. Yarışmada dereceye giren eserler KAFDAV tarafından 2017 baharında Ankara’da yapılması planlanan “Çerkeslerin Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri Uluslararası Sempozyumu”nda kayıt ücreti ödemeksizin sözlü olarak sunulabileceklerdir. Yarışmaya gönderilecek çalışmaların nicelik ve niteliğine bağlı olarak Seçiciler Kurulu’nun uygun göreceği çalışmalar ayrı bir kitap olarak basılacaktır.
Çerkes toplumu konusunda çalışan genç bilim insanlarının yarışmaya katılımlarını bekliyoruz.

KAFDAV Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz