Türkiye’de “yolsuzluk” arttı

0
633

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) hazırladığı rapora göre Türkiye yolsuzluk endeksinde 2016’da bir yıl öncesine göre 9 basamak birden düştü. Endekste Türkiye 1 puan daha kaybetti 41 puanla 176 ülke arasında 75. sırada yer aldı.
Rapora göre Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele alanındaki gelişmeleri takip edememesi nedeniyle, önceki yıllarda alt sıralarda bulunan birçok ülke bu yıl ön sıralara geçti.
Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin, son sıradaki Bulgaristan ile aynı puana sahip olduğu görülüyor.

Türkiye, 19 ülkeden oluşan Doğu Avrupa ve Orta Asya liginde ise geçtiğimiz yıla göre bir basamak düşerek Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’ın ardından 4. sıraya geriledi. Genel sıralamada Sao Tome ve Principe, Surinam, Tunus ve Sırbistan gibi ülkeler Türkiye’yi 2016’da geride bıraktı.

Endekste demokrasi deneyimi oldukça zayıf olan, yaygın hak ve özgürlük ihlalleri, istikrarsızlıklar ve toplumsal sözleşmelerin eksikliği ile dikkat çeken Suudi Arabistan, Brunei, Namibya, Botsvana ve Karadağ gibi ülkeler Türkiye’den daha yüksek sıralarda bulunuyor.

Listenin en iyi ve en kötü ülkeleri
Yolsuzluk Algı Endeksi’nde ilk üç sırada Danimarka (90), Yeni Zelanda (90) ve Finlandiya (89) yer aldı. Endeksin son sıralarında Kuzey Kore (12), Güney Sudan (11) ve Somali (10) bulunuyor.

Geçen yıla göre puanları en çok düşen ülkeler ise Katar (-10), Kuveyt (-8), Bahreyn (-8), Suudi Arabistan (-6) ve Güney Kıbrıs (-6) oldu.

“Türkiye katılımcı yönetim anlayışından uzaklaşıyor”
Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Oya Özarslan araştırma sonuçları için şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin Endeksteki düşüşünün nedenleri olarak yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması, ulusal ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlayışından her geçen gün daha da uzaklaşılması ve kurumsal erozyon yaşanması sıralanabilir.” dedi.

Özarslan, “ekonomik olarak da zor bir dönemeçte bulunan Türkiye’nin bu gibi endekslerdeki seyrinin, uluslararası piyasalardaki konumu açısından da riskini artırmakta olduğunu” belirterek, “yolsuzluğun panzehrinin güçlü kurumları olan, kuvvetler ayrılığı ve denge ve fren mekanizmalarına sahip tam bir hukuk devleti olduğuna” işaret etti.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nin metodolojisi
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, dünyanın 176 ülkesinden elde ettiği verilerle hazırladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’ni 1995 yılından bu yana her yıl düzenli olarak açıklıyor.
176 ülke için, 12 uluslararası kurumun yürüttüğü 13 araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi; uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine göre 0 puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor.

Bu yıl, Türkiye’nin puanı belirlenirken bulguları kullanılan 9 araştırma sırasıyla şöyle: World Economic Forum, Global Insight Country Risk Ratings, Bertelsmann Foundation Transformation Index, IMD World Competitiveness Yearbook, Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Index, World Justice Project Rule of Law Index, PRS International Country Risk Guide, Varieties of Democracy Project, Economist IntelligenceUnit Country Ratings. (bianet.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz