“Muhacir”, halkın ortak acısı

0
606

Abhazya Devlet Drama Tiyatrosu, Eylül 2016’da prömiyeri yapılan “Muhacir” adlı oyun ile 86. sezonunu açtı. İlk Abhaz draması olan ve Abhazların zorla Türkiye’ye gönderilmesini anlatan “Muhacir”, Samson Çanba tarafından 1920’de yazılmıştı. İki perdelik oyun kısaltılarak tek perde olarak sahnelendi.

Kostüm ve dekorda minimalist bir yaklaşım uygulanan oyunun yönetmeni Alhas Şamba, “Tarihi bir drama sergilemek gibi bir amacımız olmadı. Bugün de geçerlibir acı bu. O zamanlar halkımız yok olma noktasına gelmişti, kardeşlerimiz evlerini terk etti. Burada kalıp bağımsız bir devlete sahip olan bizler de dilimizi ve kültürümüzü kaybedersek yok olabiliriz. Eğer bunları kaybedersek geriye ne kalır? Bu konu hakkında çok düşünmek lazım” dedi.
“Muhacir”in Sakarya’da da oynandığını ama seyircilerin sadece yüzde otuzunun Abhazca anladığını söyleyen Şamba, “Oyunun drama dili çok sade ama Türkiye’deki seyirciler gözyaşlarına boğulmuştu. Oysa biz seyirciyi ağlatmayı hedeflememiştik. Bu tip gösteriler seyircinin farkındalığını arttırır” ifadesini kullandı.

Oyunun aktörlerinden, Abhazya Cumhuriyeti Onur Sanatçısı Daur Arukhaa ise Türkiye’deki gösterimden sonra “Bu bir oyun değil, hayatın ta kendisi” diye düşündüğünü belirterek, “Türkiye’de kardeşlerimizin karaya indiği yerleri, isim ve tarihlerin kazılı olduğu mağaraları, 1200 çocuğun gömülü olduğu mezarlığı gördükten sonra bu oyunda oynamak çok daha zorlaştı. Halkımızın ortak acısı. Seyircinin ağladığını görünce çok duygulanıyorum ve rol yapamıyorum” dedi. (sputnik-abkhazia.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz