Kuzey Kafkasyalı sporcular

0
1350

Adigesinden Osetine, Çeçeninden Abazasına tüm Kuzey Kafkasyalılar, spor konusunda belli bir yeteneğe sahipler. Bu ise vücut yapılarından ve dirençlerinden kaynaklı bir durum. Sporcularımız hakkında kısa bir derleme yapalım dedik.

HATZUK Ömer Faruk Polat: 17 Ekim 1991’de doğan genç ve başarılı sporcumuz, spor hayatına Tekel Spor Kulübünde başlamış. 2009 yılında Tekel Spor Kulübünün kapanmasından sonra Fenerbahçe Spor Kulübüne transfer olmuş.

WSB (Dünya Boks Serisi) boksörlerinden olan Ömer kardeşimiz, K1 Dünya Şampiyonluğu, Avrupa Boks ikinciliği, Almanya Turnuva Şampiyonluğu, Litvanya Turnuva ikinciliği, Litvanya ikinciliği, Rusya Turnuva üçüncülüğü ve 7 kez Türkiye Şampiyonluğunu başarı hazinesine yazdırmıştır. Halihazırda aktif olarak boks hocalığı yapmaktadır. Kayseri, Pınarbaşı Dikilitaş (Yinalkuey) köyündendir.

HRAÇA Murat Petroviç Hraçaev: 25 Temmuz 1983’te Karaçay-Çerkes’in Çerkessk şehrinde doğan Murat, hafif sıklette boks kariyerine devam etmektedir. 2004 Yaz Olimpiyatlarında Bronz madalya kazanmıştır. Abazaların ve Hraçaa sülalesinin haklı gururu Hamid Hraçaev’in torunudur.

2005 yılında Dünya Boks Kupasını kazanan takımın parçası idi. Azerbaycan Bakü de 4.’sü yapılan AIBA etkinliğini birinci sırada tamamlamıştır.

KOBL Yakub Kambuletoviç (1939-2012): Birçok şampiyon yetiştirmiş, ünlü Adige Judocu. Bolşoye Pseuşko köyünde kalabalık bir ailenin 10. çocuğu olarak 27 Kasım 1939’da dünyaya geldi. Okul yıllarında güreş sporuyla tanıştı. Abisinin Odesa’daki mecburi görevi nedeniyle ailesi ile birlikte Odesa’ya yerleşti. Kişinau Spor Akademisinde okudu. Gene aynı okulda akademik kariyerini yaptı. Kişinev’de bulunduğu süre içinde spor kariyerini de geliştiren Kobl Yakub, 1971’den 1995’e kadar Adigey Devlet Pedagoji Enstitüsü Beden Eğitimi Fakültesinin dekanlığını yaptı. 1995 yılında fakültenin dönüşümünden sonra, Adigey Devlet Üniversitesi Fiziksel Kültür ve Judo Enstitüsü rektörü görevini üstlenir. 1996 yılında Rus Eğitim Akademisi’nin bir üyesi oldu. Kuban Eyaleti Fiziksel Kültür Spor ve Turizm Enstitüsünün bir üyesi olan ASU’da doktora tezlerinin korunması için tez konseyi başkanıydı.

Beden eğitimi, spor eğitimi ve sağlığı geliştiren fiziksel kültür teorisi ve yöntemleri üzerine bilimsel bir okulun yaratıcısı oldu. Ayrıca Maykop Muharebe Sambo Okulu ve Judo, Maykop Yüksek Spor Beceri Okulu, Fizik Kültür Enstitüsü ve ASU Judo Okulu’nun kurucusudur. Yakub Kamboletovich, 300’den fazla SSCB ve Rusya spor ustası yetiştirdi.

Ulusal Onur Madalyası sahibi olan Yakub, Rusya Federasyonu onursal ünvanları ile antrenörlük yaptı. Avrupa Judo Federasyonu şampiyonluğunu da kazandı. 3 Mart 2012 tarihinde öldü. (Devam edecek)

 

Sevgi ve Muhabbetle

 

Sayı: 2018 05
Yayınlanma Tarihi: 2018-05-01 00:00:00