Аланты Хъæлæс – Osetlerin Sesi – Aralık 2018

0
1027

Waştırci Bayramı kutlandı

Kasım aylarının son haftasının ilk günü Waştırci Bayramı olarak kutlanır. Arife günü olan pazar günü kutsal yerlerde öküzler kurban edilir, topluca yemek yenilip dua edilir, Pazartesi akşamı da herkes evinde kendi ailesi ile bu bayramı bir ziyafet eşliğinde kutlarlar. Kutlamalar 9 gün boyunca devam eder. Kökenleri muhtemelen eski hasat bayramlarından gelen bua bayram, Osetler için geçekten çok önemlidir.

Kökenlere dönüş konusundaki özeniyle bildiğimiz Kuzey Osetya-Alanya (KO-A) Devlet Başkanı V. Bitarov’un inisiyatifi ile 27 Eylül’de KO-A Parlementosu bir yasa ile gelenek ve moral inançları korumak adına herkes rahatça evine, köyüne gidip ailesi ile bayramını kutlayabilsin diye pazartesi gününü resmi tatil ilan etti.

Bayram dolayısıyla Mariinsky Tiyatrosu Vladikafkas Şubesi’nin Korosu ve Arion Korosu Waştırci’ye adanan koral ve geleneksel eserlerin yeraldığı bir de konser verdiler.
Kutlu olsun!

Уастырджийы бӕрӕгбоны хорзӕх уӕ уӕд!

***

Diaspora Haberleri

Türkiye Osetleri anavatanda sergi açtı

Alan Kültür ve Yardım Vakfı, KO-A Kültür ve Halklararası İlişkiler Bakanlıkları’nın işbirliği ile KO-A Ulusal Müzesi’nde (Дзæуджыхъæуы Национ музей) Türkiye Osetlerinden Hoşontı Sabahat, Seyhan, Gökhan ve Yunus ile yeğenleri Kürşat, Khamırjatı Nilgün, Kunduxtı yeğeni Elvan, Abisalti Kaya, Hoşitı Mehmet, Tawtiatı Osman, Khusatı Vedat, Tsæhiltı Alan, Şebetkuatı Yalçın, Tselıkatı Vedat, Kinatı Ömer ve Fatih Altınok’un farklı sanat ve zanaat dallarından 200 kadar eserinin sergilendiği “Türkiye’den Terk’e Sanat” Sergisi’ni açtı. İlk defa Türkiye’deki Kafkas diasporasından sanatçıların anavatanda bu ölçekte bir sergisi açılmış oldu.

Açılışını KO-A Devlet Başkanı Vyaçeslav Bitarov’un yaptığı sergiye soydaşlarımız büyük ilgi gösterdi, geleneksel çalgılar orkestrasının ve dans ekibinin de yer aldığı açılışta sanat ve akademi çevrelerinin yanı sıra Iştır Nıxaş temsilcileri ve her iki Cumhuriyeti’mizden pek çok bakan da bulundu. Yayın organları da sergiye büyük bir ilgi gösterip konu ile ilgili pek çok haber yaptılar, ulusal tv kanalları da Vakfımızın mevcut başkanı Khuşatı Sadrettin ile eski başkanımız Abisalti Kaya ve Khuşatı Jalihan ile yapılan mülakatları yayınladılar. Sergideki sanat eserlerinin yanı sıra Türkiye’ye göçen ailelerin eski fotoğraflarından derlenen bölüm de çok ilgi gördü.

Sergide kuyum işleri yer alan Kürşat İnan, sergi dolayısı ile ilk defa gittiği anayurduyla ilgili duygularını şöyle dile getirmiş: “ Asetin töresinin geliştirdiği güzellikleri gördüm. Barışıklığın değerini Vladikafkas’ta günün her anında tattım. Şefkat, yüksek ruh, olgun insan ilişkileri için uygun bir zemin sunan, tarihin sınamasından geçmiş bir kültür ile karşılaştım. Osetya’ya gitmek kendine dönmekmiş. Vakfın kurumlaşmış ilişki ve becerilerinin nelere kadir olduğu da ayrı bir gurur kaynağı. Ata vatanla kurulmuş bağlar ve her iki tarafın da bu bağları güçlendirmedeki motivasyonu da paha biçilmez bir heyecan kaynağı.”

Alan Vakfı Başkanı’na madalya verildi

“Türkiye’den Terk’e Sanat” başlıklı serginin açılışında KO-A Devlet Başkanı Vyaçeslav Bitarov, Alan Vakfı’nın Başkanı Khuşatı Sadrettin Kuşoğlu’nu KO-A’nın en yüksek devlet şeref madalyası olan “Osetya’nın Zaferine Hizmet Madalyası” ile taltif etti. Bu madalya (Ирыстоны Намысы майдан) devlet, endüstriyel, kültür-sanat ve yardım faaliyetlerinde büyük başarı gösterip halkın farn’ına (refahına) katkıda bulunan ve halklar arası ilişkilerin gelişmesi için büyük ve uzun süreli hizmetlerde bulunan kişilere veriliyor.

Bitarov törendeki konuşmasında Kuşoğlu’na Anavatan ile Türkiye diasporası arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ve Türkiye’de gelenek ve kültürümüzün korunup geliştirilmesindeki uzun süreli ve verimli katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bitarov, Türkiye Osetleri adına Alan Vakfı’mıza da Boris Şanaev’in bir heykelinin replikasını hediye etti. “Yaban Eller” isimli heykel Mamşıtratı Temirbolat’ın şiirlerinden esinleniyor ve Türkiye’ye göçen atalarımızın çektikleri zorlukları, parçalanıp birbirlerini kaybeden ailele fertlerini ve vatan hasretini anlatıyor. Kuşoğlu da bu onur madalyasını tüm Vakıf çalışanları ve bu konularda emek veren Türkiye Osetleri adına aldığını belirterek teşekkür etti.

Alan Vakfı, WURIJMÆGATÆ’ler Sülale Günü

Alan Vakfı’nın akrabalık ilişkilerini güçlendirmek adına düzenlediği sülale günlerinde 18 Kasım’da sıra Khuşatæ’lerin geniş bir kolu olan Wurıjmægatæ Sülalesindeydi. Farklı şehirlerden gelen sülale mensupları ve yeğenleri samimi bir ortamda bir araya gelip hasret giderdiler, kahvaltı edildi, düğün kuruldu.

Vakfımıza bu tür buluşmalara öncülük ettiği için teşekkür ederiz. Bu arada İrışton TV de bu buluşmayı haberleştirmiş. İstanbul’daki bir sülale buluşmasının Ulusal Kanalımızda yer alması da ayrıca sevindirici.

***

Osetya’dan Haberler

KO-A ekonomisi için güzel haberler
Geçtiğimiz ay KO-A’nın inisiyatifi ile hazırlandıktan sonra RF Duma’sından geçerek yasalaşan zirai ürün kaynaklı biyoetanolün yakıt olarak kullanılması kanunu bir zamanlar “Votka Cumhuriyeti” olarak anılan ancak bu fabrikaların ruhsatlarının iptal edilmesi sonucu büyük kayıplar yaşayan ülke ekonomisi için yeniden 15 atıl fabrikadaki yıllık 350 milyon litrelik kapasitesini devreye sokmak ve 2 milyar rubleye yakın yerel vergi ve binlerce iş alanı sağlama fırsatı doğdu.

Bundan daha güzel haber ise KO-A Cumhuriyeti’nin 1992 yılında dahil edildiği “Yabancıların Girmesinin Kısıtlandığı Bölgeler” listesinden çıkarılması oldu. Artık tur operatörleri bölgeye yabancı turistleri getirebilecekler ve hâlihazırda KO-A’ya gelen iki yüz bin civarındaki turist sayısı artacak ve çok daha fazla gelir elde edilecek. İlk olarak mevcut Turizm bilgi sistemini internet ortamına taşınacağı, ulusal bir turizm markası oluşturulacağı ve 33 kişilik özel bir ekip ile bir pilot programın başlatılacağı açıklandı. KO-A hükümeti bu bağlamda 2030 Kalkınma planında turizme özel bir önem verdi ve turizmin 2030 yılında 5000 kişiyi istihdam edip bölge ekonomisinde %8’lik bir yer kaplayarak öncü 8 sektör arasında yer alması hedeflendi.

Bu bağlamda en önemli yatırım, ilk aşama için yaklaşık 7,5 milyar ruble harcanarak, yarım kalmış olan Mamison Dağ ve Rekreasyon merkezinin alt yapısının tamamlanması olacak. Putin’in özel olarak ilgilendiği belirtilen projeye göre, özel yatırım çekemediği için, 2016 yılında “Özel Ekonomik Bölge” statüsünden çıkarılan Mamison’un yeniden bu statüye kavuşmasını, özel sektörün de 10 milyar rubleye yakın bir yatırım yapmasını ve 3500 yatak kapasiteli, 35 kayak pisti olan bir turizm bölgesi oluşturulmasını öngörüyor. Yine Mozdok’ta bütün Kuzey Kafkasya’nın toptan gıda dağıtım merkezi olacak bir merkezin 2019 yılında açılacağının duyurulması da tüm Güney Rusya için ideal bir lojistik merkezi olabilecek KO-A’nın bu yolda atacağı önemli bir adım olacak.

KO-A Kabinesinde köklü değişiklikler
KO-A Devlet Başkanı Bitarov, Başbakan Taimuraz Tuskayev’in isteği üzerine kabinede köklü değişiklikler yaptı. Ekonomi bakanı Alan Zagoev dahil 4 bakanın görevine son verildi. Başarılı Bayındırlık Bakanı Ruslanbeg Ikaev ve Milli Eğitim Bakanı İrina Azimova ise başbakan yardımcılığına getirildiler. Kültür Bakanı Ruslan Milzikov Bayındırlık Bakanı olurken onun yerine geçici olarak Elbruz Kubalov getirildi.

***

Şampiyon veda etti

Olimpiyat şampiyonu güreşçi Soslan Andiyev 66 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
Bir dönem KO-A Spor Bakanı olan Andiyev, 1990-1998 yılları arasında Rusya Olimpiyat Komitesi’de başkan yardımcılığı görevini de yürütmüştü.

Başarıları
1976 ve 1980 Olimpiyatları şampiyonu
1973-75-77-78 Dünya şampiyonu
1974-75-82 Avrupa şampiyonu
2 Dünya kupası şampiyonluğu
7 Sovyetler Birliği şampiyonluğu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz