Sohum’da Sanat Pazarı coşkusu vardı

0
810

Abhazya’da son yıllarda el yapımı hobi ürünlerine ilgi oldukça arttı. Öyle ki, birçok kişi kendi ilgi alanına uygun ürünü yapabilmek için değil, en farklı ve en güzel olanını yapmak için birbiriyle yarışır oldu. Abhazya’nın ekosistemi ise adeta bu ürünlerin yapımında kullanılan doğal malzemeleri barındıran bir cennet. Yerleşim yerleriyle iç içe sayılabilecek ormanlara girmenize gerek kalmadan, şehir parklarından bile değişik türde birçok ağacın dal, kabuk ve yapraklarını, seramik için uygun toprağı bulmanız, kumsaldan doğanın binbir rengini içinde barındıran istediğiniz büyüklükte taş ve deniz kabuklarını tuval olarak kullanmanız mümkün. Bir de Abhaz insanının genlerinde fazlasıyla bulunan el becerisi, hayal gücü ve yaratıcı yetenek olunca, arada bir kurulan el sanatları pazarlarında bakanların yüzünü güldüren, hepsini birden alıp evin her köşesini doldurma isteği uyandıran, ilmek ilmek, fırça boncuk, keski zımpara işlenmiş, yontulmuş, boyanmış, pişirilmiş birbirinden şirin ürünler meraklısına bayram havası yaşatıyor.

İçinde bulunduğumuz günler gibi yeni yıl öncesi günler, sanat pazarları için panayırların kurulduğu paskalya ve zafer bayramı gibi özel günlerden daha öncelikli sayılıyor. Normal zamanlarda da birbirine hediye vermek için hiçbir fırsatı kaçırmamaya özen gösteren ülke insanı, hediyesinin yaratacağı memnuniyetten emin olarak çok önemsediği Noel günlerinde bu pazarlara akın ediyor.

Başkent Sohum’da 2014 yılında kurulan ve açılışını bayram çocuğu heyecanıyla beklediğimiz Kış Sanat Pazarı da bunlardan biri. Her yıl farklı mekânlarda düzenlenen etkinlik, bu yıl Özgürlük Meydanı’nda açık havada kuruldu. 22-23 Aralık günlerinde açık olan pazar, dev bayraklarla giydirilerek savaş artığı yanık yüzü kapatılarak güzelleştirilmiş eski parlamento binasının önünde, ışıltılı takılarıyla gelin gibi süslenmiş dev yılbaşı ağacının yanı başında ağırladı misafirlerini. Açılış saatinde başlayan hafif yağmura rağmen biz de katıldık cümbüş kervanına, meydana geldik. En sadık, en coşkulu müşteriler yine annelerini ellerinden o stanttan bu standa sürükleyen çocuklardı. Meydanda kurulan tramplenlerde zıplamaktan yorulanlar soluğu oyuncak ve yiyecek çadırlarında alıyordu. Bizimse ilgimiz daha çok bu güzellikleri üretenlerin üzerindeydi. Çocuk denecek yaştan yaşlı pamuk ninelere kadar her yaş grubundan gülen yüzler karşıladı bizi, her biri kendi ürettiklerini satıyorlardı rengârenk tezgâhların arkasında; mutlu ve heyecanlı görünüyorlardı. “Nasıl başladınız, nereden öğrendiniz, malzemeler neler, nasıl yapıyorsunuz, ne kazanıyorsunuz, bundan sonrası…” dedik, sorduk, içtenlikle cevapladılar.

Sanat Pazarı’nı gezerken en renkli stantlardan birine yaklaştığımızda Türkiyeli ve Suriyeli gençleri gördük. Son günlerde yaptıkları birbirinden güzel, bir o kadar da faydalı gençlik organizasyonlarıyla ilgi odağı olan Abhaz Desk’in, katılımcıların gönüllülük esasıyla yaptıkları el emeği göz nuru üretimleri satışa sunulmuştu. Satıştan elde edilen gelirin, yardıma muhtaç hasta çocukların tedavisi için bağış toplayan hayır kurumu Aşana’ya verileceğini öğrendik, tebrik ettik, tabii ki gurur duyduk.


Ksenia Bagapş

(Kış Sanat Pazarı Organizatörü)

Bu yıl 75 yerel sanatçı ürünlerini sergiliyor. Pazarımızda neredeyse her zevke uygun el yapımı ürünler bulabilirsiniz. Noel oyuncakları, bez, örgü ve seramik bebekler, takı ve giyim eşyaları, aksesuarlar, deri ve ahşap ürünler, ilginç malzemelerden yapılmış kişisel eşyalar, çiçekler, duvar panoları ve tablolar, sabunlar, mumlar, çam ağaçları, kurutulmuş ev yapımı yiyecekler, tatlı çeşitleri, pastadan evler ve daha pek çok ilginç ürün var. Abhazyalılar yine yoğun ilgi gösterdiler, biz de mutluyuz. İyi vakit geçirmeleri için elimizden geleni yapıyoruz, sürekli müzik yayını ekledik mesela. Bir de piyango düzenledik, pazarımızdan alışveriş yapanlara birer şans numarası veriyoruz, son saatlerimizde yapılacak çekilişle şanslı konuklarımıza çeşitli hediyeler armağan edeceğiz. Ayrıca satışlardan elde edilen gelirin bir kısmıyla Tkuarçal’da düşük gelirli bazı ailelerin çocuklarına yardım edeceğiz.


Angela Gogia

(Üretici)

Hasır örme gibi görünüyor ama malzemesi kâğıt aslında. Sepetler, kutular ve çantalar yapıyorum bunlardan. Kâğıtları şeritler halinde kesip su bazlı boya, tutkal ve guaj boya ile işlemden geçirip örüyorum. Bu işlemi altı ay önce internetten gördüm ve yapmaya başladım. Hobi olarak yapıyorum, internet üzerinden sipariş veren de oluyor. Pek kazancım olmuyor ama çok keyif veren bir uğraş benim için. İnsanlar beğendiği sürece de yapmaya devam edeceğim.


Daur Gumba

(Üretici)

Seramik objeler yapıyorum ve üzerlerini kabartma boyalarla süslüyorum.

Bir seramik ustasından öğrendim, köyümde yapıyorum, internet üzerinden sipariş ile çalışıyorum ve bu tür etkinliklerde de ilgi görüyor ürünlerim. Tabaklar, vazolar ve bazı süs eşyaları yapıyorum. Hem keyif verici bir iş hem de ek gelir sağlıyor bana.


Olga Kvarçiya

(Üretici)

Çok severek yaptığım bez bebekleri görüyorsunuz. İnternette gördüm ve deneyerek zamanla yapabildim. Hayal gücümü kullanarak farklı karakterler yaratıyorum, bazen de internet ortamında gördüklerimden esinleniyorum. Sipariş ile sattığım olduğu gibi, yakınlarıma hediye olarak yaptığım da çok oluyor. Galiba hep bunları yapmaya devam edeceğim.


Diana Khoklova 

(Üretici)
21 yaşındayım, iki yıldır yılbaşı süsleri yapıyorum. Anneannem yapıyordu, küçükken ondan öğrenmiştim. Benim için güzel bir hobi bu. Ayrıca yılbaşı ağacına takılan tüm süsler gibi bunların da uğur getireceğine inanıyorum.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz