“Amacımız, kulübümüzde oynayan Adige sporcuların oranını yüzde 51’e yükseltmek”

0
1090

Sarı-Yeşilli amatör futbol takımı FK 1864 Kulübü Başkanı Reyhanlılı Adige İsa Tunçer ile “212 Turizm” şirketinin ofisinde buluşup kulübün tarihçesini, Avrupa Yakası’na geçme planlarını, hedeflerini konuştuk. Toplam 80 kişilik A Takım ve altyapı takımlarında sadece üç Çerkes oyuncu olduğunu belirten Tunçer, seyirci desteği ve kulüp üye sayısının önemini anlattı.

Takımın kurulduğu günden beri büyük heyecan duyduğunu belirterek söze başlayan İsa Tunçer, aslında bu konuda çok geç kalındığını da belirterek ekliyor: “Benim takımla ilk temasım 2013 yılında oldu. 2018’in mart ayında da yönetimi biz devraldık. Geçen yıl 2 puanla bir üst gruba çıkmayı kaçırdık ama kulüpçülüğü, futbolcuların yapısını, hocaları, neler isteyip neler istemeyeceklerini öğrendik.”

2010’dan itibaren çalışmalarına İstanbul-Pendik’te devam eden takım, bu yıl gelen teklifle İncirli-Bakırköy’e geçmeyi planlıyor. E5’in üzerindeki tesisin konumunun çok merkezi olduğunu, ulaşımın çok rahat olacağını ifade eden Tunçer, “Temmuz sonunda yeni yere taşınacağız. Eylülde U17 ligi başlayacak. A Takımı ligi ise şubatta başlıyor” bilgisini veriyor.
Kulüp Başkanı, geçen yıl aslında hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de Pendik Belediyesi’nin forma, eşofman, top, su gibi malzeme ihtiyaçlarını karşıladığını, ancak motivasyonu artırmak için yeni forma yaptırdıklarını ve forma kampanyası düzenlediklerini belirterek şunu vurguluyor: “Kulübümüze ait, üyelerimizin bir araya gelebileceği bir yerimiz, ofisimiz yok, bu yıl onu sağlamaya çalışacağız.”

İsa Tunçer’e göre şu anki yönetimin en önemli hedefi olan “süper amatör”e çıkmanın avantajları ise şunlar: “Süper amatördeki takımlara belediyeler tesis tahsis eder. Böylece futbol okulları açabiliyorsun, altyapıdan öğrenci yetiştirebiliyorsun. Süper amatöre çıkarsak ve belediye bize tesis tahsis ederse, içerisinde 10-15 odalı, mutfağı, çalışma odası olan bir yurt yapmak istiyoruz. Anadolu’dan Çerkes çocuklarını getirelim, eğitimlerini de biz üstlenelim, ister kendi eğitimine devam etsin isterse sporda yükselsin. Bu arada farklı branşlar da açılmış olur. Basketbol, voleybol, güreş gibi… Kulüpleşmek için de branş açmak gerekli. Atletizm, yüzme, tekvando, okçuluk gibi bireysel sporlar da olabilir bunlar. Hangi branşlar olacağını camiamızdaki sporcularımız belirleyecek. Bize kürek takımı, bilardo takımı kuralım teklifleri geldi. Ancak bütün bunları adım adım gerçekleştirmek istiyoruz.”
Kulüp geçen yıl kuruluşunun 10. yılını kutlamış: “Türkiye’de spor camiasında isim yapmış insanlarımız var; teknik, direktör, sporcu, yönetici… Amacımız Kafkasyalıları sporda bir araya getirmek, buluşturmak. Organizasyonunu yaptığımız 200 kişilik bir yemekle kuruluşumuzun 10. yılında bunun ilk adımlarını attık; camiaya, kulüplere kendimizi tanıtmak, anlatmak istedik.”

Geçen yıl gerek Çerkesler arasında gerekse spor camiasında farkındalık yaratmayı başardıklarını ifade eden Tunçer, kulübe en büyük katkının seyirci desteği olacağını özellikle vurgulayarak geçen sezonu şöyle özetliyor: “Ataşehir’deki ilk maçımıza 50-60 kişilik seyirci katılımı oldu. Bahçelievler Derneği akordeon getirdi. Abhaz Derneği Başkanı bayraklar yaptırdı. Abhazya Türkiye Temsilcisi maçımıza geldi. Telefonlarıyla canlı yayın yapanlar oldu. Deplasman maçımızdı, rakip takım da bunları şaşkınlıkla karşıladı. 4-2 yenince Adige kalecimizi çağırdık, sahada şeşen oynadı. Bu maçımız müthiş ses getirdi. İkinci maçımızda da yine aynı şekilde; akordeonu, şarkıları duyunca herkes ‘Kim bunlar’ dedi.”

Çerkes kurumlarından beklentiler

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki 14 dernek başkanıyla temmuzun ilk haftasında bir toplantı yaptıklarını belirten Tunçer, çok verimli geçen bu toplantıdaki en önemli isteklerinin işbirliği ve seslerinin duyurulması, takımlara katılım konusundaki çağrı ve teşvikler olduğunu vurgulayarak beklentilerini şöyle sıralıyor:

“Teknik kadronun oluşmasında lisanslı Çerkes hocalar, Çerkes futbolcularla buluşmamızı sağlamaları. Özellikle takım hocalarının, teknik direktörlerin Adige olmasını istiyoruz. Dernekler arasında düzenlenecek bir futbol turnuvası ile takımlar için futbolcu seçimi yapılabilir. Bulunduğumuz bölgedeki aileler çocuklarını mutlaka yollamalılar. Bir takım 18 kişiden meydana geliyor, o yüzden katılımı sağlamak çok önemli. Lisans sahibi voleybol, basketbol, yüzme, güreş, boks hocalarının da bize katılmasını, destek vermelerini istiyoruz. Bu branşları açabiliriz. Kadınlar, kız sporcular için de projelerimiz var. Örneğin Kadın basketbol ve voleybol takımlarımızın olmasını çok istiyoruz.

Kurmak istediğimiz futbol okulu için halı sahanın organize edilmesi. Bu futbol okuluna çocukların gelmesi, katılması için çağrı yapılması.

Oynayacağımız bütün maçlara seyirci desteği. Maçlar her çarşamba Federasyon tarafından saha ve saat, hakemler, saha görevlisi ve sağlıkçı kadrosuyla açıklanır. Biz de sosyal medyada bu bilgiyi hemen yayımlıyoruz. Bu duyurunun dernekler tarafından paylaşılması seyirci katılımını artıracaktır.

FK 1864’e üyelik. Sitemizde (www.fk1864.org/basvuru/) bir form var, onu doldurarak üyelik için başvurabilirsiniz. Şu anda 240 üyemiz var; hedefimiz yıl sonuna kadar bin, 3 yılda 3 bin üyeye ulaşmak. Üye sayısı, taleplerimizin cevap bulması anlamında çok değerli ve üyelik bize güç verecek.

Her dernekte FK 1864 için bir köşe ayrılması. Bastıracağımız bilgilendirme afişinin bu köşeye asılması; şapka, flama, forma, anahtarlık satışı yapılması.”

FK 1864’ün “gençlerimizin spor yapabilme imkânına sahip olmalarına yardımcı olarak onların sağlıklı, paylaşmayı bilen, ekip ruhuna sahip ve başarılı sporcular olabilmelerine katkı sağlamak ve alanlarında dünya sporunda söz sahibi olacak nitelikte sporcular yetiştirmek” amacına ulaşmasını, bayraklarını dalgalandıran seyircilerin bu yıl statları doldurmasını diliyoruz.

* İsmini büyük Çerkes sürgününden alan kulüp, Pendik’teki 1864 Kafkas Kültür Derneği tarafından Ümraniye’de, 2008 yılında kuruldu. Kurucu başkan İlyas Yalçınkaya’dan sonra başkanlığı uzun süre Süleyman Yavuz üstlendi.
* Kulübün amaçlarından biri, “fair play kuralları, evrensel etik değerler, Xabze’yi bilen ve bunları hayatlarına uygulayan bireyler” yetiştirmek.
* 2018-2019’da A Takımı’nın yanı sıra 19, 17, 16, 14, 12 yaş altı ile toplam 6 takımları mevcuttu. Geçen sezonu grup üçüncüsü olarak tamamladılar (1. Amatör’e geçmek için grup 1’incisi veya 2’ncisi olmak gerekiyor), hedefleri “süper amatör”e yükselmek.
* Sadece 3 oyuncusu Çerkes olan takımda amaç, bu oranı yüzde 51’e yükseltmek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz