Karkamış’taki Hitit arşivi dünya tarihini değiştirebilir

0
699

Türkiye – Suriye sınırında yer alan önemli antik kentlerinden Karkamış’ta, Türk-İtalyan ekip tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında bu yıl rastlanan tarihi bulgular, Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

“5 bin yıl önce böyle bir model inanılmaz”

Arkeoloji kazılarında Hititlerin ana mühür deposunun keşfedildiğini açıklayan Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicol Marchetti, Hitit İmparatorluğu’nun kurucusu Şuppiluliuma’nın başkent Hattuşa yerine bu sarayda ikamet ettiğini, bunun o yıllar için (beş bin yıl önce) inanılmaz olduğunu söyledi.

Hititlerin ana mühür deposu keşfedildi

Arkeoloji kazılarında Demir Çağı’na ait eserler, mezarlar ve mühürler elde ettiklerini dile getiren Marchetti, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hitit İmparatorluğu döneminde eyalet başkenti olarak görev yapan Karkamış’ta büyük kralın ordusu burada otururdu. Akropolde Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma dönemine ait büyük bir saray bulduk.
Saray, arkeopark dışında bir alanda. Orası ziyarete açılmayacak. İç duvar üç metre, dış duvar beş metre kalınlığında. Bulla denilen pişmiş topraktan yapılan mühür baskılar bulduk. Bu toprak parçaları tarihi değiştiriyorlar. Biz mühürler için ana depoyu bulduğumuzu düşünüyoruz. Bu depolardan başkent Hattuşa ile bir iki şehirde daha olduğu biliniyor. Vergilerin toplandığı merkezlerde olan odalar bunlar.”

“Bu sarayda 4’ü prens 30’un üzerinde görevli çalışıyordu”

Kazı Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Peker, “mühür evi” olarak adlandırılan yapının devletin lojistik depoları olduğunu vurguladı.
Karkamış’ın Hititlerin Suriye hâkimiyetini tesis ettiği bir kent olduğunu anlatan Peker, şöyle devam etti:
“Fırat’ın batısındaki coğrafyadan gelen vergiler ve ticaret sonucu oluşan zenginliğin aristokrasiye paylaştırılması için toplandığı merkezler var. Biz şu anda orayı kazıyoruz. Bu kil parçaları, içinde tam olarak ne bulunduğunu bilemediğimiz çuvalların ağzının bağlanarak mühürlenmesi için kullandıkları mühür baskıları. 30’un üzerinde görevli burada aktif olarak iş görüyorlar. Aralarında 4 prens var. Bir gümrük görevlisi var.
Elimize geçen 200’e yakın mühür baskısı var. Aslında Karkamış, Hitit İmparatorluğu’nun son dönemlerinin, son 100-110 yılında ayakta kalması için büyük destek veren ayaklardan bir tanesi. Hitit İmparatorluğu son 100 yılını yaşayabildiyse aslında Karkamış sayesinde yaşamıştır.”
(arkeolojikhaber.com)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz