‘Yerli halklar’ yasası yürürlüğe girdi

0
873

Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada Başkanı Dmitriy Razumkov ve Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ‘Ukrayna’nın Yerli Halkları Hakkında’ adlı yasa tasarısını imzaladı.

Yasa tasarısında, ‘yerli halklar’ kavramı tanımlanıyor ve bu halkların Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar olduğu belirtiliyor.

Belgeye göre ‘yerli halk’ tanımı: Ukrayna topraklarında oluşan, kendine özgü dil ve kültür taşıyan, geleneksel-sosyal-kültürel temsili organlara sahip olan, kendini yerli halk olarak gören, etnik azınlık oluşturan ve kendi devletine sahip olmayan otokton etnik topluluk.

Tasarı, Ukrayna’nın yerli halklarına kültür, eğitim, dil, bilgilendirme ve diğer haklarının korunmasına yönelik taahhüt ve garantiler veriyor.

Ayrıca yerli halklar, temsilci organlar aracılığıyla kendi medyalarını oluşturma ve devlet desteği alma hakkına sahip olacak ve Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol topraklarında bulunan doğal kaynakların kullanımından elde edilen gelirin bir kısmını kendi ihtiyaçları için yönlendirebilecek.

Böylelikle, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz