Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

11 Mayıs 1918

Fikren ve ruhen gelişmiş insanların belirgin özelliklerindendir KİMLİK ANLAYIŞI, VATAN SEVGİSİ ve BAĞIMSIZLIK RUHU. Bu özelliklere sahip, o coğrafyanın insanları , bölgenin en karmaşık ve en zorlu zamanlarında, bağımsızlık ateşini yaktılar ve bundan 104 yıl evvel cumhuriyet ilanını başardılar. 

Bu olay, Kuzey Kafkasya tarihinin en zorlu dönemeci ve önemli köşe taşıdır. Zaman sürecinde bu türden stratejik dönemeçler ve fırsatlar, bazen gelişmelerin doğal sonucu, bazen de sürpriz olarak karşımıza çıkabilmektedir. 

İşte böyle zamanlarda, kimlik anlayışı, vatan sevgisi ve bağımsızlık ruhu ile gelişmiş insanlara görev düşmektedir. Çünkü, insanların mutlu ve huzurlu yaşamaları, çok büyük ölçüde, ortak değerleri, dili, kültürü ve kimliği ile birlikte yaşamaktan geçmektedir. 

Çağımızda, ulus-devlet kavramı bu gerçeklikten kaynaklandığına göre, ortak özellikler taşıyan, tarihi, kaderi ve coğrafyası ortak olan insanların, birlikte ve bağımsız yaşama, gelecek kaderlerini birlikte inşa etme haklarının olması gerekir. 

11 Mayıs 1918 ruhu işte bu gerçeğin ifadesidir. Günümüz koşullarında, Kuzey Kafkasya için ütopik gibi görülse de, insan onuruna, hak ve adalet ilkelerine uygun olan bu anlayış ile sürdürülen mücadele, değerlidir ve kutsaldır. 

Yazarın Diğer Yazıları

Durum muhakemesi – 10

Çerkes kavramı üzerine Yeryüzünde feodal sistemlerin yaygın olduğu çağlarda, Kuzey Kafkasya’nın yerli halkları, doğudan gelen Moğol ve Hun istilaları karşısında, kendilerine özgü dil, kültür ve...

Durum muhakemesi – 9

Bu başlık altında, daha önceki yazdıklarımda, kendimce dert edindiğim toplumsal sorunlar, amaçlar ve başarıyı engelleyen hatalar ve eksiklerin giderilmesi üzerine yoğunlaştım. Bir türlü başarılamayan...

Durum muhakemesi – 8

Geçen sayılarda açıklamaya çalıştığım görüş ve düşüncelerimi biraz daha ileriye taşımak istiyorum. Zira geçmişte çok büyük felaketlere ve haksızlıklara uğramış bir milletin çocukları olarak...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img