KAFFED, anavatan yaz turlarına yenisini ekledi

0
1078

29 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde KAFFED tarafından bir gençlik kampı düzenlendi.

16-21 yaşlarındaki pek çok genç bu organizasyona katıldı. Kampla ilgili detayları, KAFFED Yönetim Kurulu üyesi ve gezi esnasında gençlere refakat eden Feriha Kankoç ve tura katılan gençler anlattı.


“Türkiye’den 10 genç katıldı”


-KAFFED, anavatana yönelik düzenlediği bu yaz kampında neleri hedefliyor?

-Feriha Kankoç (F.K.): Bu kamp Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Sivil ve Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Bakanlığı tarafından düzenlendi.

Anavatandan Mezdeug Çerkesleri, Karaçay ve Rus çocuklar, Türkiye’den KAFFED ile ortaklaşa çalışma yaparak kura sonucu 10 çocuk çağrıldı. Yukarıda bahsi geçen bakanlık ile ortak hedefimiz; gençlere anavatanı tanıtmak, Çerkes kültürünü anlatmak, katılan diğer gençlerle ve birbirleri ile kaynaşmalarını sağlayarak gelecekte anavatana dönüş ve hayat kurmanın gerekliliği üzerine eğitim vermek oldu. Türkiye’den seçilen gençler İstanbul, Mersin, Zonguldak, Ankara, İzmir, Kahramanmaraş ve Samsun’dan gitti.

-Tur sürecinde ana hatlarıyla nasıl bir rota izlediniz?

-F.K.: Mavi Göl, Karaçay evleri, Şegem Şelalesi, şağdi at yetiştirme çiftliği, Sosruko, Nalçik Devlet Müzesi, Madina Saralp atölyesi şeklinde bir rota izledik.


“Anavatana dönüşün önemi her yönden anlatıldı”


-Bu seneki turun önceki yıllarda düzenlediklerinizden bir farkı olduğunu düşünüyor musunuz?

-F.K.: Önceki turlardan farkı; çocukların daha çok gezmeleri sağlandı. Özellikle dönüş ve anavatan sevgisi üzerinde çok duruldu, Nalçik – Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Sivil ve Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Bakanı Anzor Kuraşin bizzat bizimle toplantı yaparak çocuklara amaçları ile ilgili geniş bir bilgilendirme yaptı.

Ayrıca Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkanı Hauti Sokhorov, gece düzenleyerek folklor ve ses sanatçıları ile başlayan programda amaçlarını bizzat çocuklara iletti. Madina Saralp, sunumuyla Cerkes kıyafetini tanıtıp günümüze taşınmasının önemini anlattı. Kısacası, çocuklara anavatana dönüşün önemi her yönden anlatıldı.

-Gelecek yıllarda anavatanda yeni kamp çalışmaları görebilir miyiz?

-F.K.: Anzor Kuraşin, gelecek yıllarda anavatanda çok daha geniş katılımlı, Ürdün ve Kfar Kama’dan da gençlerin davet edileceği, daha uzun sürecek bir kamp düzenleneceğini anlattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz