Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Greenpeace’e korsan muamelesi

Greenpeace eylemcileri Kuzey Kutbu’nda petrol aramalarının durdurulması için, Gazprom’un Peçora Denizi’nde bulunan Prizlomnaya petrol platformunda barışçıl bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme Rusya Federasyonu (RF) Sahil Güvenliği müdahale etti.

 Uluslararası sularda olmasına rağmen Greenpeace eylemcilerinin gemisi Arctic Sunrise’a çıkan Sahil Güvenlik ekibi 28 Greenpeace eylemcisi ve 2 gazeteciyi tutukladı. 26 Eylül’de ilk ifadeleri alınan eylemcilerin, korsanlık suçlaması ile tutuklu yargılanmalarına karar verildi. Eğer bu suçlama cezaya dönüşürse, RF Ceza Hukuku’na göre 15 yıla kadar hapis getirebiliyor. Murmansk’ta bulunan Lenin Bölge Mahkemesi, eylemciler ve gazeteciler ile ilgili devlet kurumlarınca yürütülen soruşturma devam ederken, tutuklu 30 kişinin en erken 24 Kasım’a kadar gözaltında kalabileceğine karar verdi. Sanıkların avukatları ise bu karara itirazda bulundu. Aralarında, staj için gemide bulunan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencisi olan Gizem Akhan da var.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Barışçıl bir protesto gerçekleştiren gemimize yapılan bu yasadışı müdahale, RF Hükümeti’nin Kuzey Buz Denizi’nde tehlikeli petrol aramalarına devam etmek için ne kadar ileri gidebileceğinin bir göstergesi. Greenpeace barışçıl bir organizasyon. Burada güvenliği tehdit ettiğimizi söylüyorlar. Oysa RF Sahil güvenliği gemimize çıkarak eylemcilerimizin üzerine silah doğrulttu, 11 uyarı atışı yaptı. Gerçekte güvenliği kimin tehdit ettiği ortada” dedi.

Protestoların İstanbul ayağında, RF Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık, aralarında Türkiye’den Gizem Akhan’ın da bulunduğu eylemcilerin serbest bırakılmasını talep etti. Ellerinde mumlarla duran kalabalık, “Barışçıl protesto suç değildir” ve “Hepimiz aynı gemideyiz, Gizem’e özgürlük” yazılı pankartlar açtı. Aynı zamanda Mersin ve İzmir’de de protestolar gerçekleşti.

Gözaltında bulunan 30 kişinin serbest bırakılması için bugüne dek tüm dünyadan 1 milyonu aşkın insan, http://www.greenpeace.org/freeouractivists adresinden RF Büyükelçiliklerine eylemcilerin serbest bırakılması için taleplerini ileten mektuplar gönderdi. Genel Direktör Kumi Naidoo, yaşanan olayı 1985 yılında Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisinin Fransız gizli servisi tarafından bombalanmasından beri grubun çevreyi koruma faaliyetlerine yöneltilen en büyük saldırı olarak nitelendirdi.

Korsan mı holigan mı?

Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, mahkemeleri devam eden 30 Greenpeace eylemcisi ve gazetecinin ‘korsanlık’ yerine ‘holiganlık’ suçundan yargılanacaklarını açıkladı.

Rusya’nın suçlamada değişikliğe gitmesi ‘yumuşama’ olarak değerlendirilirken, yine de eylemciler ‘holiganlık’ suçundan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Murmansk kentinde görülen davada eylemciler ‘korsanlık’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyordu.

Rusya’nın yeni kararını değerlendiren Greenpeace, ceza indiriminin kendileri açısından yeterli olmadığını açıkladı. Açıklamada, “Onlar ne korsan ne de holigan. Hala orada orantısız bir yargılama var. Yürekli kadın ve erkeklerin Arctic gemisinde ışıktan başka bir silahları yok.” ifadeleri yer aldı. Greenpeace eylem sırasında herhangi bir Rusya vatandaşının yaşamının tehlikeye atılmadığını da savundu.Bir kısım eylemcilerin devlet görevlilerine kötü davranmaktan da yargılanacaklarını hatırlatan Markin, Greenpeace üyelerinin petrol platformuna mali kazanç, terör, yasal olmayan bir faaliyet ya da casusluk için müdahalede bulunup bulunmadıkları ile ilgili inceleme yapmaya ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Greenpeace Rusya Direktörü İvan Blokov, Interfax’a yaptığı değerlendirmede, korsanlık ya da holiganlık olmadığını, herhangi bir kişi ya da varlığa zarar verilmediğini kaydetti. Blokov’a göre holiganlık suçundan bile olsa 30 gündür insanları tutuklu olarak yargılamak doğru değil.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img