Ançok Ahmet Paşa Nam-ı diğer Anzavur Ahmet Paşa

0
772

Kurtuluş Savaşı’nın ünlü simalarından ve sonradan Vatan Haini olarak tarihe geçen Anzavur Ahmet Paşa kimdi ve nereliydi?
Vatan Haini olarak iftiraya uğrayan bütün siyasiler gibi Anzavur Ahmet Paşa’nın kimliğine dair de pek çok bilgi kirliliği bulunmaktadır. Mesela internette dolaşan ve güya Anzavur Paşa’yı gösterdiği söylenen fotoğraf, aslında büyük amcam Açba Hapuk Bey’in resmidir. Memleketi konusunda da değişik bilgiler bulunmaktadır. Mesela Bigalı olduğu söylense de aslında İzmit’in Uzuntarla köyündendir. Ama Biga’da akrabaları vardı. Bu yüzden yanlışlıkla Bigalı olduğu düşünülmüştür. Ben burada Ahmet Paşa’nın siyasi kariyerinden ve ayaklanmalarından bahsetmeyeceğim. Bilakis, ailesine dair bilgileri paylaşmak istiyorum.
Anzavur Ahmet Paşa daha doğrusu Ançok Ahmet Paşa, 1885 yılında İzmit’in Uzuntarla köyünde dünyaya gelmiştir. Ailesi Osmanlı Sarayı ile bağlantılı olduğundan İstanbul’da çok iyi bir tahsil aldı ve Osmanlı Ordusu’na girdi. Bazı akademik makalelerde Ahmet Paşa’nın okur yazar olmadığı yazsa da bu doğru değildir.
Ahmet Paşa iki defa evlenmiştir. Bir eşi büyük dedemin halasıdır. İki oğlu ve dört kızı vardı. Ahmet Paşa’nın kız kardeşi, Sultan Vahdettin’in saraylısı olan İspantayer Hanım’dır. Herhalde bu yüzden de Pdişah taraftarıydı.
Ançok Ahmet Paşa, 15 Nisan 1921 tarihinde Karabiga civarındaki Adliye köyünde Yeniçiftlikli Mehmet Efe tarafından vurularak öldürülmüştür. Mezarı Biga’nın Cihadiye köyündedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz