AİHM kararı: Politkovskaya’nın ailesine 20 bin avro tazminat

0
454

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Novaya Gazeta yazarlarından Anna Politkovsakaya cinayeti soruşturmasında gerekli prosedürleri uygulamaması nedeniyle Rusya’yı kınadı ve Politkovskaya’nın akrabalarına 20 bin avro tazminat ödenmesi kararını aldı.

Politkovskaya’nın çocukları İlya ve Vera Politkovskaya, annesi Raisa Mazepa ile kız kardeşi Elena Kudimova’nın şikayetini inceleyen AİHM, Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki 2. Maddeyi (Yaşama Hakkı) ihlal ettiğini ve soruşturmada gerekli prosedürleri uygulamadığını açıkladı. Kararda ayrıca cinayeti emredenlerin bulunması için hem Rusya hem de Çeçenya yetkililerine kapsamlı bir soruşturma yapmaları tavsiye edildi.

Rusya hükümeti temyize başvurmazsa AİHM kararı üç ay sonra yürürlüğe girecek.

Politkovskaya’nın oğlu İlya kararın kendisini mutlu ettiğini ve tazminattan çok yeniden kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısının önemli olduğunu söyledi.

Fox News sunucusu Chris Wallace, 16 Temmuz’da Helsinki’de kaydedilen röportajda Vladimir Putin’e soru sordu: “Neden Vladimir Putin’e muhalif olanların çoğu aniden öldürülüyor”? Soruyu sorarken Boris Nemstov ve Anna Politkovskaya cinayetlerinden bahsetti.

Putin soruya, “Hepimizin siyasi muhalifleri var, Trump’ın da var” diye karşılık verdi. Wallace, “Ama onlar hayatta” dedi, Putin ise “Her zaman öyle olmadı. Kennedy öldürüldü. Sizin de birçok sorununuz var” cevabını verdi. (www.kavkaz-uzel.ru)

 

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz