Matematik Felsefe Sanat Müzik Köyü Şirince

0
1038

Şirince Nesin Matematik Köyü’nde ders veren bir arkadaşımız arayıp haziran ayında oğlu ile matematik köyünde olacağını, bu yıl ayrıca bir müzik kampı da düzenlendiğini söyleyip ‘’Deniz ilgilenir mi acaba?’’ diye sorunca hemen harekete geçtik. Kampa katılmak isteyen çocukların kendilerini anlatan kısa bir başvuru dokümanı yazmaları isteniyordu. Deniz’i okulundan, kursundan, futbolundan, piyanosundan, bilumum aktivitelerinden kurtarıp yanıma oturtamayınca Deniz adına ‘’6 yaşında başladığım piyanoya….” diye başlayan, “…müziğin başka yönlerini tanımak, müziği paylaşmak, çoğaltmak istiyorum’’ diye biten bir başvuru formu yazdım. Kısa süre içinde kabul yazısı geldi.
Kamp zamanı gelince bunca yıldır duyduğumuz Şirince köyüne doğru yola koyuluyoruz. Müzik kampına sadece 6-15 yaş grubundaki çocuklar kabul ediliyor. 6-11 yaş grubu çocuklar velileri ile konaklıyor, 12-15 yaş grubu ise kapıdan teslim edilip 5 gün sonra kapıdan teslim alınıyor.

İzmir, Selçuk derken Şirince’ye ulaşıyoruz. Köyün içinden geçip, daracık toprak yoldan biraz daha tırmanıp Müzik Medresesi’ne ulaşıyoruz (Tesisteki binaların mimari yapısından dolayı böyle bir isim verildiğini anlıyoruz). Kampa ulaşıp kamp görevlileri ile konuşana kadar müzik kampını Nesin Vakfı etkinliği sanıyoruz, meğer öyle değilmiş! Sadece komşu iki yerleşim.
Şirince Müzik Köyü, Klasik Keyifler Müzik Derneği tarafından düzenleniyor ve destekleniyor. Web sitelerindeki anlatımları ile;
‘’Klasik Keyifler Müzik Derneği tarafından desteklenen Şirince Müzik Köyü, temel müzik eğitimindeki ilk amaç, çocuklarda müzik sevgisini uyandırarak hayal dünyasını ve müzik imgesini geliştirmektir. Eğitim sistemimizde yapılacak derslerde ritim duygusu ve kulak duyarlılığı farkındalığının yanı sıra karakter, yaratıcılık, konsantrasyon, dinleme becerileri, sözsüz iletişim, kararlılık, iç denge, kendine güven duygusunu da güçlendirmektedir. Müzik ve jimnastik korelasyonu sistemi yoluyla beynin bedeni kontrol altında tutması esasına dayanarak doğaçlama yoluyla bedensel kompozisyon ile müzik ilişkisini geliştirmektedir. Oyun destekli müzik eğitim sistemimizde beraber çalma duygusunu hissetmesi, çocuk orkestrası derslerinde ise çocukların kulak, göz, beden ve akıl arasında daha keskin iletişim kurmaları sağlanmaktadır.’’

Önce Müzik Medresesi’ni geziyor, oradan bir merdivenden tırmanarak Nesin Matematik Köyü’ne geçiyoruz. Matematik, Felsefe, Sanat Köyleri yan yana. Oldukça eğimli bir arazide yörenin mimarisi ve doğası gözetilerek yeşillikler içinde geliştirilmiş köyler. Matematik, felsefe, sanat, müzikle birlikte her yaştan insanın kısa süreliğine de olsa birlikte üretimi deneyimlediği bu ortam bizi çok etkiliyor. Kütüphane, açık hava derslikleri, açık hava amfisi… Ders saatleri dışındaki işbölümleri; çöp toplayan, mutfakta, yemekhanede, çamaşırhanede görev alan gençler; kolektif yaşam.
5 günlük kamp bitip almaya gittiğimizde Deniz’in ilk söylemi ‘’Seneye tekrar gelebilir miyim?’’ oluyor. ‘’Doğanın içinde müzik, dans, yoga, beden dili, doğaçlama, kompozisyon. Yaşıtları ile yatakhanede kalmak. Eğlenceli öğretmenler….’’ Deniz’e çok iyi geliyor.
Peki bizim müziğimiz, danslarımız, kültürümüz için doğanın içinde bir ‘’Kuzey Kafkas Kültür – Sanat Kampı’’ olamaz mı?

Detaylı bilgi almak isteyenler için:
Klasik Keyifler Müzik Derneği web sitesi:
https://www.kk-music.org
Nesin Matematik Köyü web sitesi:
https://nesinkoyleri.org/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz