Ve sıra elimizde tuttuğumuz gazetede…
İlk sayımızı 2005 yılı Aralık ayında yayımladık. Aylık gazete olarak başladık, öylece devam ediyoruz. Aksadığımız zamanlar oldu. 2007 yılı kasım ve aralık aylarında gazetemizi basamadık. 2008 Eylül ve Ekim, 2008 Aralık ve 2009 Ocak, 2010 Kasım ve Aralık, 2012 Eylül ve Ekim aylarındaysa ortak sayı yayımladık.
8 sayfa ve siyah-beyaz başladık, Haziran 2006 sayısı ile 12 sayfa, daha sonra 16 sayfa, son aylarda ise 24 sayfa olduk; ön ve arka sayfalarımız renklendi.
Gazete sahibi değişikliği sırasında, gazetenin adı sadece i harfi değişikliği ile Jıneps oldu.
Bir ofisimiz olmadan başladık. Toplantılarımızı çeşitli mekânlarda yaptık. Tünel ve Karaköy ofislerimizden sonra uzun süre yine ofisimiz olmadan devam ettik. Kadıköy’deyiz şimdi, daha uygun mekân arayışımız sürüyor. Elbette sınırlı maddi olanaklar bizi kısıtlıyor.
Çok kısa bir dönem hariç, tam mesaili gazete emekçimiz olamadı. Amatörce başladık, öyle devam ediyoruz. Okuyucularımıza her daim gönüllü muhabir olmaları çağrısı yapıyoruz; “Derneğiniz, köyünüz, çevrenizle ilgili bize bilgi, malzeme geçin, haber yapalım”. Ayrıca her tür okuyucu yazısını yayımlayacağımız çağrımızı da yineliyoruz; kişisel görüş, araştırma, gazete yayın politikasına eleştiri… Nefret, şiddet, hakaret içermesin yeter ki!
Süreç içinde yayın kurulumuzdaki isimlerde değişiklikler oldu. İlk ve son yayın kurulu üyelerini veriyoruz; ilk sayımızdaki “Başlarken” yazısını da…
İlk yayın kurulu
A. Kadir Polat, Anıt Baba, Görkem Yılmazer, Haldun
Özkan, Volkan Düzenli, Yaşar Güven.
Mevcut durumda yayın kurulu
A. Kadir Polat, A. Seda Berzeg, Birgül Asena Güven, Can
Uçak, Erdoğan Yılmaz, Gül Yılmaz, Sebahattin Çurmıt, Serap Canbek, Yaşar Güven, Zafer Süren.
Başlarken
Biz Diaspora Çerkesleri, Kafkasya’dan sürülen halklarız. Yurttaşları olarak yaşadığımız ülkelerin temel toplumsal değerlerine, demokratik gelişimine ve kültürümüzü yok saymayan tüm yönetimlerin olumlu tavırlarına karşı olumlu tutumumuz, demokratik sürece katkıda bulunarak devam edecektir.
Çerkesler; Türkiye özelinde Türk, Kürt, Gürcü, Laz vb. halklarla birlikte, çok kültürlü yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Her halk, diğer halkın gerçekliğini ve tarihsel değerlerini yadsımadan, “özgür iradelerin ön kabulü” doğrultusunda bir arada yaşamalıdır. Halkların gönüllülük temelinde birlikte yaşamalarını engelleyebilecek senaryolara karşı ayrışma değil, birleşik mücadele ve birlikte yaşam anlayışı öne çıkmalıdır.
Birçok halk gibi yoğun bir asimilasyon süreci içinde gün be gün erime ve hatta yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan Çerkeslerin, yerel ve uluslararası demokratik odaklarla dayanışma ve güç birliği oluşturması önemli ve acil bir ihtiyaçtır. Öte taraftan Kafkasya özelinde süren Rus işgali ve diasporada son 30-40 yılda hız kazanan kentleşme, kültürel-demokratik kazanımların bir türlü elde edilemeyişi ve halklarının tarihsel dayanışma geleneğinin zayıflaması nedeni ile oluşan mevcut dağınıklığın çeşitli iletişim araçlarıyla giderilebilmesine katkı konulması gerekliliği ortadadır. Kafkasya ile diaspora arasında dayanışmayı ve güç birliğini yaratacak diyet borcu olmayan tam bağımsız bir gazeteye duyulan ihtiyaç (tabi ki dergi, radyoya da) herkesçe bilinmektedir. Ayrıca belirtilmelidir ki, coğrafyamızda yaşanan gerçekliğin farkında olan, icazetsiz, minnetsiz ve bağımsız bir çizgide, Kafkasyalıları ve diğer halkları bütünleştirecek ve dünyadan yalıtılmasına izin vermeyecek bir yayın organı Türkiye için de önemli bir ihtiyaçtır.
Bu önemli ihtiyaç üzerinden şekillenen JİNEPS, sadece haber vermekle yetinmeyecek, temel konuların ele alındığı tartışma süreçlerini örgütleyen bir yorum gazetesi özelliği de taşıyacaktır. Kafkasyalıların gözü, kulağı olacak olan JİNEPS, sesimizi Türkiye’ye ve dünyaya yansıtma amacındadır. JİNEPS’in temel politikası Kafkasyalıların dünya ile, dünyanın da insani ve demokratik bir yaklaşımla Kafkasyalılarla ilgilenmesini temin etmeye katkı koymaktır. JİNEPS halklar arasında demokratik ilişkilerin geliştirilmesi ilkesi temelinde, yaşadığımız bölgelerin işgal ve yağma alanı haline getirilmesine seyirci kalmayacak, ortak çözümlerin hayata geçirilmesinde yol gösterici olacaktır.
JİNEPS; toplumsal duruşu ve ortak talepleri duyarlı bir tavırla belirleyebilmek için yola çıkmıştır.
JİNEPS; titiz bir inceleme sonrası seçtiği haberleri objektif şekilde yayınlayarak, sıcak gelişmeleri bir iletişim ve haber ağı kurarak insanlarımıza iletebilecek bir çalışma yürütecektir.
JİNEPS; entelektüel Çerkes aydınları ile basın arasında köprü vazifesi görecek ve aydınlarımızın birikimlerini JİNEPS’e, oradan da doğrudan halklarımıza taşıyacak çalışmalara imza atacaktır.
JİNEPS, Kafkasya ve Diasporadaki sorunlara demokratik çözümler üreten insanları bir araya getiren yazınsal bir araçtır. Gazetemize ruhunu veren temel ilkeleri dışında, asgari müştereklerde bir araya getirilerek vurgulanan kavramlar; üretim ve tartışma sürecinde değişime ve gelişime açık olacaktır. Bu gelişime katkı anlamında, niyetlerinde ve söylediklerinde samimi olan herkesi gazete okuyuculuğuyla sınırlı kalmadan, gazetemizde aktif görevler almaya çağırıyoruz. Bir Çerkes Atasözü, ‘Birlik olan sürü için kurt korkulacak şey değildir’ der. Tamamlamak gerekirse: Doğru yerde oluşan bir bir-lik, sürü olmaya da engeldir…
Demokratik ve kültürel gelişmeyi -Çerkesler de dahil- salt bir etnik grubun değil, “tüm Türkiye Halkları’nın ortak ihtiyacı” olarak algılayıp, ayrıcalıksız, herkes için ve herkesle beraber olmak adına JİNEPS’le bir büyük adım atıyoruz.
Ama biliyoruz ki JİNEPS, Türkiye Diasporası’nda çocuklarımıza bırakacağımız daha onurlu bir miras ve daha güzel bir gelecek için atılan ne ilk, ne de son adımdır… Yolumuz açık olsun…
JINEPS