‘Bulæmærg’ edebiyat ödülleri

0
477
Yarışmanın birincisi Xetægatı Oksana (ortada) üçüncü seçilen Ciotı Lübov (solda) ve Qodalatı Mariya ile.

Oset dilini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla beş yıl önce Güney Osetya-Alanya Devleti RF Büyükelçiliği tarafından başlatılan Osetçede “Bülbül” anlamına gelen “Bulæmærg” (Булæмæргъ) Edebiyat Yarışması’nın beşinci yılında ödüllerin sahipleri açıklandı. Sunum töreni, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı GlavUpDK (ГлавУпДК) Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 

Törene her iki Osetya Cumhuriyeti’nin devlet başkanları da katıldı. Sergey Menyaylo (Kuzey Osetya-Alanya, KO-A), insanların bireyselliğinin asırlık kültür, gelenek ve göreneklerde yattığını ve dilin bunda temel bir rol oynadığını belirterek, “Bu nedenle, siz ve ben bu gelenekleri çoğaltmaya, bu âdetlere uymaya, dilimizi konuşmaya ve geliştirmeye devam ettiğimiz sürece güçlü olacağız. Bu bizim halkımızın bireyselliğidir” dedi ve ekledi: “Rusça da bizim ulusal bireyselliğimizin birleştirici unsurudur.”  

Anatoly Bibilov da (Güney Osetya-Alanya, GO-A) Oset dilinin gelişimini teşvik etmek için etkinlikler düzenlemenin önemini vurgulayarak “Bugün hepimiz anadilimiz için sevgiyle birleştik. Oset dilini yaygınlaştıran ve genç yetenekleri kendi etrafında birleştiren bu değerli girişimin önemi göz ardı edilemez” dedi.  

Güney Osetya RF Büyükelçisi, “Bulæmærg” Ödülü Mütevelli Heyeti Başkanı Znaur Gassiev de edebiyat ödülünün saygınlığının arttığını ve birçok genç yetenekli yazarın ilgisini çektiğini belirterek “Bu yıl yarışmaya Rusça yazanlar katıldı, sonuçta hem KO-A hemde GO-A’da Rus dili devlet dilidir. Sanırım başardık, Rusya Yazarlar Birliği de bize yardımcı oldu“ dedi ve Rusça dalında ödülü, şair Alexander Tikhonov’un “Ölümsüz Diyalekt” kitabıyla aldığını açıkladı. 

Birincilik ödülünü, Oset ulusal hikâye janrında verdiği bir dizi eser ile alan edebi-sanatsal ve sosyo-politik dergi “Max Dug”un (Bizim Çağımız / Мах дуг) baş editörü, filolog Xeægatı Oksana (Хетæгкаты Оксана) ödülünü her iki devlet başkanının elinden almanın onurundan bahsederek, “Her milletin ilk görevi dil ve kültürü korumaktır. Bölgelerimizin başkanları net bir hedef belirlemiştir ve bu nedenle dilin gelişimine kesinlikle katkı sağlayacak bu tür büyük çaplı etkinlikler düzenlenmektedir. ‘Bulæmærg’ onlardan biri… Ne de olsa, dili olmayan insan yoktur ve dil halkların ruhudur. Umarım böyle projeler daha çok olur. Sonuç almamızın tek yolu bu” sözleriyle duygularını ifade etti.  

İkincilik ödülünü ise şair ve gazeteci, Raştzinad (Gerçek / Растдзинад) gazetesi özel muhabiri Gaşantı Valeræ (Гасанты Валерæ) Oset ulusal yazını janrındaki bir dizi eserinin yanı sıra Oset politikacıların eserleri ve hayatları hakkındaki makale-söyleşileri derlediği kitabı dolayısıyla aldı.  

Üçüncülük ödülünü “müzikal ve şiirsel sanatın gelişimine ve Oset edebiyat dilinin gençler arasında popülerleşmesine katkıları” için Güney Osetyalı genç kadın şarkıcılar Ciotı Lübov ve Qodalatı Mariya (Джиоты Любовь – Хъодалаты Мария) paylaştılar. GO-A Devlet Üniversitesi öğrencisi olan bu ikili, yakın zamanda çıkardıkları “Хурæн зарыд мæй” (Ay’ın Güneş’e Şarkıları) albümündeki aşk şarkıları düetleri ile büyük beğeni toplamışlardı.  

Mansiyon ödüllerini ise Rusça şiiri yaygınlaştırdığı için Elizaveta Khaplanova ve Rusya ile Osetya arasındaki kültürel bağları güçlendirdiği için Lyudmila Semenova aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz