Lazca eğitici eğitimi

0
622

Laz Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 2.02.06.02.014 sayılı protokol ile öğretmenlere yönelik Lazca eğitici eğitimi yapıldı. 

Yeni Foça’da gerçekleşen bu eğitim MEB ile protokol yapılarak düzenlenen öğretmenlere yönelik ikinci eğitim oluyor. 

İkincisi yapılan Lazca eğitici eğitimi Yeni Foça-Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde 9-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. 

19 kursiyerin katıldığı Lazca Eğitici Eğitimi, anadili Lazca olan, alanında uzman beş eğitmen tarafından yürütüldü. 

5 gün süren etkinlik dahilinde Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen MEB bünyesindeki öğretmenlere Lazca eğitimine dair kapsamlı bir eğitim verilmiştir.  

Öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitim, Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Avcı’nın (Bucaklişi) açılış konuşması ile başlamıştır. Bucaklişi konuşmasında şunları söylemiştir:  

“Laz Enstitüsü’nün esas kuruluş amacı Lazcanın yaşatılması, gelecek kuşaklara bu dilin aktarılabilmesidir. Bunun olabilmesi için anadili eğitimi temel gereklerden biridir. Laz Enstitüsü tam da bu ihtiyaca cevap vermek üzere kurulmuştur ve kurulduğu ilk günlerden itibaren özellikle Lazcanın ortaokullarda bir ders olarak okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçmiştir. Bakanlığın bu konuda tutumu her zaman pozitif olmuştur. Nihayet, Laz Enstitüsü’nün hazırladığı Lazca eğitim programı (Lazca müfredat) kabul edilmiş ve aynı yılın eylül ayında ilk Lazca sınıflar açılmıştır. Elbette bu derslerin açılmasında Hasan Uzunhasanoğlu gibi alanda çalışan arkadaşlarımızın katkılarını anmak gerekir. 

“2014 yılında Yaşayan Diller ve Lehçeler (Lazca) ders kitapları bakanlıkla bağış protokolü imzalanarak enstitü tarafından hazırlanmıştır. Elbette ki tüm bunların haricinde Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hazırladığımız Lazca ders kitapları ve Lazca ders anlatım videoları mevcut. Tüm ders materyallerine Laz Enstitüsü’nün sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. Bu arada, bu eğitimlerin Avrupa Birliği’nin mali desteği ile yürütüldüğünü belirtmem gerekir. Bu eğitimde Lazcayı tanıyacağız, Lazcanın nasıl bir dil olduğunu öğreneceğiz; sahip olduğumuz Lazca eğitim materyallerini inceleyeceğiz ve seçmeli ders statüsündeki Lazca derslerin nasıl işlenebileceğini, çocuklara yönelik eğitim materyallerinin hazırlanışını, Lazca sınavları ve nasıl değerlendirme yapılabileceğini konuşacağız. Laz Enstitüsü ile protokol imzalayarak böyle bir eğitimin gerçekleşebilmesine olanak sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederek konuşmamı bitiriyorum. Çok teşekkürler.” 

Toplam 5 gün, 40 saat süren eğitime katılan eğitmenler, Lazca eğitiminde uzman ve deneyimli öğretmenlerden oluşuyor. Eğitimler 5 Lazca öğretmeni tarafından yürütüldü. Eğitmenlerin 2’si, 2018 yılında MEB ile Laz Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşen Lazca Eğitici Eğitimi’ne katılan öğretmenlerdi.  

Eğitimler bol eğlenceli geçti. 

Lazca şarkılar öğrendik. 

Birlikte gezdik, yeni dostluklar kurduk. 

Lazcayı nasıl öğretebileceğimiz konusunda tartışmalar yaptık. 

Daha öncesi 

17 Mayıs 2013’te kurulan Laz Enstitüsü, yine Mayıs 2013’te Yaşayan Diller ve Lehçeler (Lazca) Seçmeli Dersleri’nin açılabilmesi için Lazca ders programı (müfredat) hazırlamıştır. MEB tarafından kabul edilen bu müfredat ile Yaşayan Diller ve Lehçeler (Lazca) Seçmeli Dersleri ilk olarak Rize’nin Fındıklı ilçesinde açılmıştır.  

2014 yılında MEB ile Laz Enstitüsü arasında imzalanan protokol ile seçmeli derslerde okutulacak Lazca ders kitaplarının hazırlanmasını Laz Enstitüsü üstlenmiştir. 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan Seçmeli Lazca Dersi’nin kitapları Laz Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır. 2018 yılında Yaşayan Diller ve Lehçeler (Lazca) Seçmeli Dersi’ni verecek olan öğretmenleri yetiştirmek amacıyla MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’yle bir protokol imzalayarak Lazca öğretmenleri yetiştirmek üzere Laz Enstitüsü eğitim vermiştir. Laz Enstitüsü daha önce 2’si resmi, 2’si kendi bünyesinde olmak üzere toplam 4 Lazca Eğitici Eğitimi gerçekleştirdi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz