Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Gazeteciler Cemiyeti’nden 6 aylık rapor

Gazeteciler Cemiyeti’nin 2023 yılının ilk yarısına ait “Medya İzleme Raporu” yayımlandı.

Türkiye’de gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinin tırmandığı, basın ve ifade özgürlüğü alanının daha da kısıtlandığı vurgulanan rapora göre, 2023 yılının ilk yarısında 40 ayrı vakada gazetecilere fiziksel şiddet uygulandı.

1 Temmuz 2023 itibariyle Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı 56 oldu. 2023’ün ilk altı ayında “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla soruşturmaya uğrayan gazeteci sayısı en az 23 oldu.

Ocak ayında tutuklu gazeteci sayısı 43 iken, haziran ayında bu sayı 56’ya çıktı. Yılın ilk altı ayında gazetecilerin yargılandığı basın davaları sayısı 336’yı buldu. Gazeteciler en çok Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Toplantı Gösterişleri Yürüyüşleri Kanunu, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandı. Bu yıl bu suçlara bir yenisi eklendi ve en az 23 gazeteci, sansür yasası kapsamında “halkı yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla yargı karşısına çıktı ve/veya ceza aldı.

2022’de 12 aylık dönem içinde gözaltına alınan gazeteci sayısı 78 olmasına karşın, bu yıl daha ilk altı ayda gözaltına alınan gazeteci sayısı en az 56 oldu. Gazetecilerin çoğu görevleri sırasında gözaltına alındı ve bu durum, takip ettikleri olayların haberleştirilmesini engelleyen, sistematik bir boyuta vardı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) deprem ve seçim döneminde ceza uygulamalarını artırdı. Yılın ilk altı ayında televizyon ve radyolara 30 kez idari para cezası, 30 kez de program durdurma cezası verildi.

Eleştirel yayınlarıyla öne çıkan Halk TV, Tele 1 ve Fox TV yine en çok ceza alan kuruluşlar oldu.

TRT’nin seçim dönemi açıktan taraf tutan ve siyasi muhalefete yer vermeyen yayınları, basın meslek ilkelerini ayaklar altına alan tutumu görülmemiş düzeye çıktı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “M4D Projesi 2023-1 Medya İzleme Raporu”ndaki bulgulara ilişkin açıklama yaparak, tüm basın ve ifade özgürlüğü savunucularını artan saldırılar karşısında bir arada olmaya, ortak mücadele yürütmeye çağırdı.

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img