Şeyh Şamil, Türk değildir

0
314

“Tarih.im” isimli YouTube kanalında, “Avarlar Türk müdür?” başlıklı, 4 dakika 15 saniyeden oluşan, 9 yıl öncesine ait bir video bulunmaktadır. Videodaki açıklamaların sahibi o dönem doçent, şu an profesör unvanı ile aramızda bulunan Prof. Dr. Abdullah Temizkan’dır.

Temizkan, ilgili videodaki açıklamalarına şu sözlerle başlamaktadır: “Türk olan Avarlar var ama Dağıstan’daki Avarlar Türk olan Avarlardan değil.”

Çeçenler, Avarlar ve Gazi Kumukların Kafkasya’nın-Dağıstan’ın yerli, otokton halklarından olduğunu, konuştukları dillerin Türk dil grubundan değil Kafkas dil grubundan olduğunu, bu 3 grubun da Türklük ile alakalarının olmadığını ifade eden Temizkan, Avarların kendilerini “Maarulal”, Çeçenlerin “Vaynakh” ya da “Nohçi”, Gazi Kumukların da “Lak” ismiyle tanımladıklarını söylemektedir.

Temizkan, Türk asıllı Kumuklarla Gazi Kumukların karıştırıldığını, Gazi Kumukların Türk olmadığını vurgulayarak sözlerini sonlandırmaktadır.

Türkiye’deki çeşitli kaynaklarda, basın-yayında, sosyal medya mecralarında Avar, Kumuk, Çeçen, Lezgi vb. olduğuna dair çok sayıda çıkarımda bulunulan Şeyh Şamil, bu kavimlerin Türk oldukları algısıyla Türk kabul edilmekte, Türk olduğu propagandası yapılmaktadır.

Prof. Dr. Abdullah Temizkan’ı alanında uzman, yetkin bir isim olarak kabul ediyorsak eğer, onun bu açıklamalarından çıkan net sonuçlardan biri şudur: Şeyh Şamil Türk değildir!

Şeyh Şamil Avar da olsa, Kumuk da olsa, Çeçen de olsa bir Dağıstan-Kafkasya yerli, otokton halk bireyidir.

Şeyh Şamil, Çerkestir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz