Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kitap ayracı yarışmasına 55 çocuk katıldı

Mart 2010’da Adigey Cumhuriyeti tarafından ilan edilen 25 Nisan Adige Bayrak Günü, İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde düzenlenen kitap ayracı yarışması ile kutlandı. Mafe Çocuk Kulübü’nün organize ettiği ve 7 Mart’ta duyurusu yapılan “25 Nisan Adige Bayrak Günü Kitap Ayracı Yarışması”na farklı şehirlerden 55 çocuk çizimleri ile katıldı, 4 çocuk dereceye girerken, 6 çocuk mansiyona layık görüldü: Albek Altıok, Bersis Işık, Göksu Karakaş, Berna Navruzcan, Leyla Han, Can Perit Tamzouk, Meryem Koptekin, Nart Karuk, Berkan Kutay Ertuğrul, Elbruz Konuk.

Yarışma süreci ile ilgili Dijan Özgül Temircan, jüri üyeleri ve Nilay Kum ile bir röportaj yapmak istedik.


-Dijan Hanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

-Dijan Özgül Temircan: Merhaba, Uzunyaylalıyım. Aşağıhüyük Köyü, Hajkasım sülalesindenim. Özel bir şirkette müşteri temsilcisi olarak çalışıyorum.

-İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin çocuklarla ilgili çalışmalarını yakından takip ediyoruz. “Kitap Ayracı Yarışması” fikri nereden ve nasıl ortaya çıktı? Süreci kısaca bize anlatabilir misiniz?

-Aslında hep aklımızda çocuklarla ilgili bir çalışma yapmak vardı, hem kalıcı olmasını hem de çocuklarımızın neyin ne kadar farkında olduklarını ortaya çıkarmak istiyorduk. Kızımın okulunda her yıl bu yarışma yapılıyor, neden bizim çocuklarımız yapmasın dedik ve bayrak gününe de ithaf bu yarışmayı yapmaya karar verdik.

-Bu güzel organizasyon sonucunda gerek çocuklardan gerekse toplumdan aldığınız geri dönüşler nasıldı?

-İnanılmaz güzel dönüşler aldık. Önce çocuklar açısından değerlendirsek de biz bu kadar ilgi göreceğini düşünmüyorduk. Ama çocuklar o kadar ilgili ve istekli davrandılar ki, işte o zaman doğru bir iş yaptığımızı anladık. Çok güzel çizimler çıktı ortaya. Şunu gördük ki çocuklar gerçekten kültürlerinin ve sahip oldukları değerlerin çok farkındalar. Toplum açısından da çok güzel dönüşler aldık. İlk defa yapılması ve kalıcı bir iş olması açısından çok gurur verici olduğu söylendi. Bunları duymaktan daha güzel ne olabilir ki!

-Dereceye giren çocuklarımızın ayraçlarını bastırdınız gördüğümüz kadarıyla. Bu çok kıymetli. Bundan sonraki süreçte bu tür yarışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

-Evet, zaten bu düşünceyle yola çıkmıştık. İlk dört çocuğumuzun ayraçları basıldı. Hem bize hem onlara çok güzel bir hatıra olarak kalacak kitaplarımızın arasında… Bu ayraçlar diğer çocuklar için gelecek yıllarda örnek olur umarım.

-Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

-Ben teşekkür ederim, zamanınızı ayırıp ilgilendiğiniz için.


Yarışmada jüri üyeliği yapan kıymetli dostlarımızın yarışma hakkındaki düşüncelerini de sizlere aktarmak istiyoruz…

-Ahmet Özel (Ressam): İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin düzenlediği, çocukların katılımına açık olan yarışma sonuçlandı ve düzenlenen tören ile ödül alan, yarışmaya katılan çocuklara katılım sertifikaları verildi. Kafkas kültürünün motif ve mesajlarının yansıtıldığı ayraç tasarımında amaç, çocuklarımızın mensup oldukları kültüre olan bakışlarının camiamızla paylaşılmasıydı. Kitap ayracı bilindiği üzere, kitap okuyucusunun kullandığı bir gereç. Bu özelliği nedeniyle okuyucunun görsel hafızasına yönelik bir çağrışımı da hedefler. Zamanla kültürel bir özellik kazanır. Bu yarışma, tüm bu düşüncelere karşılık gelmesi, Kafkas kültürüne ve onun değerlerine dikkat çekmeyi amaçlamış olması nedeniyle değerli bir etkinlik oldu. Umarım bu yarışma geleneksel hale gelerek sonraki yıllarda da tekrarlanır.

-Sine Güven (Grafik tasarımcı): Çok keyif aldığım bir tecrübe oldu benim için. Çocuklarımızla çok gurur duydum. Kiminin fikri, kiminin çizimi, kiminin tasarımı çok iyiydi, aklım seçemediğimiz çalışmalarda kaldı. Ailelerimize çocukları yüreklendirdikleri ve uzak şehirlerimizden de katılım sağladıkları için teşekkür ediyorum. Ve bu güzel projeyi düşünen, hazırlayan arkadaşlarıma da çok teşekkürler. Böyle hoş organizasyon ve projelerin devamı dileğiyle…

-Betül Kanbolat (Yazar): Ayraç, okuma kültürünün önemli sembollerinden biri. Ayraç tasarım yarışması çocukları yaratıcı yönleriyle okuma kültürüne yaklaştırırken yarışma teması hem katılımcıları hem de tasarlanan ayraçları inceleyen yetişkinleri kültür ve kimlik üzerine düşünmeye sevk etti. Seçim yaparken yaş ile uyumlu özgünlüğü kovalamaya çalıştık. Birbirinden renkli çalışmalar arasında seçim yapmakta zorlandığımızı söylemeliyim. Çocukların samimi ve umutlu dünyasına dahil olmak, tasarımlarına dair fikir alışverişinde bulunmak keyifli bir deneyimdi. Kültür-sanat alanında işlevselliği olan daha pek çok yarışmanın planlanması ümidiyle…

-Alpay Batur (Papirüs Yayınları’nın sahibi): Kimlik konusu doğal bir süreçtir. Yaşamın içinde, her renginde ve üretimde doğal olarak şekillenir. Ve elbette sanatın tüm biçimleri de aslında bir üretim aracıdır. Bu çalışmada bir sanat türünün hedeflenmesi, bir Adige sembolünün çocukların zihninde üretime geçmesi, şüphesiz Çerkes kimliğini doğru ve kalıcı biçimde besleyen başarılı bir etkinlik olarak çok değerlidir ve işlevsel bir etkinlik olarak diğer projeler için de örnek oluşturmuştur.


Ayraç yarışması etkinliğinin ana sponsoru olan Nilay Kum’a da düşüncelerini sorduk…

-Nilay Hanım, etkinliğin ana sponsoru sizdiniz ve programa katıldınız. Yarışma hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

-Çerkes Bayrağı Günü gibi anlamlı bir günde, köklerime ait böyle özel bir organizasyona House of Silk markamızla destek vermek benim için büyük bir onurdu. Çocukların hayal gücünü yansıttıkları bu yaratıcı projede yer almak hem duygusal hem de ilham vericiydi. Kültürümüzü geleceğe taşıyan böyle çalışmaların parçası olmak beni gururlandırıyor.

Şüphesiz, çocukların özellikle gelişim dönemlerinde yaratıcılıklarını kullanarak sanatsal yeteneklerini keşfedecekleri ve bakış açılarını zenginleştirecekleri çalışmalar çok değerlidir. Çocuklarımıza kültürel değerlerimizin edindirilmesi ve kimlik inşası sürecinde bu ve benzeri çalışmaların olumlu etkisi ve kazancı büyük olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

21 Şubat Dünya Anadili Günü İstanbul’da kutlandı

UNESCO tarafından çokdilliliğin, dil çeşitliliğinden doğan kültürel mirasın ve anadilinde eğitim ve ifade hakkının korunması amacıyla ilan edilen “21 Şubat Dünya Anadili Günü” 26...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img